Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken
Volledig scherm
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken © ANP

Minister Blok ontbiedt Turkse ambassadeur na inval Syrië

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) ontbiedt de Turkse ambassadeur na de inval van het Turkse leger in Noord-Syrië. Hij roept Turkije op ‘de door hen ingeslagen weg niet te vervolgen’, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

,,Nederland veroordeelt het Turkse offensief in Noordoost-Syrië”, stelt Blok. ,,De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden.”

De minister prijst Frankrijk en Groot-Brittannië, die naar aanleiding van de inval een een spoedsessie van de VN-Veiligheidsraad hebben belegd. ,,We zijn en blijven in gesprek met onze partners, ook via de NAVO en de EU. We geven er nu prioriteit aan samen met onze partners duidelijkheid te krijgen over de gevolgen van de operatie en vervolgstappen te bepalen.” Blok reist momenteel door een aantal Oost-Europese landen. De minister is inmiddels in Oekraïne en komt donderdag terug naar Nederland.

De Veiligheidsraad van de VN komt donderdag achter gesloten deuren bijeen om te praten over de situatie in Syrië. Dat gebeurt op verzoek van de vijf Europese leden van het vijftien landen tellende raad. 

Politiek

In de Tweede Kamer is verontrust gereageerd op de Turkse inval in Syrië. Partijen van coalitie en oppositie pleiten voor maatregelen tegen Turkije. Regeringspartij CDA noemt de invasie ongehoord, maar niet onverwacht. ,,Het aangekondigde vertrek van de Verenigde Staten geeft ruimte aan de expansiedrift van Turkije”, reageert CDA-Kamerlid Martijn van Helvert. Volgens hem heeft de Europese Unie diplomatieke en economische kracht áls lidstaten eensgezind zijn. ,,Al deze middelen om Turkije terug te dwingen moeten worden ingezet”, vindt hij.

Ook coalitiepartner D66 ziet dat zo. ,,Niet onverwacht, wel zeer zorgelijk. Nu is het aan de EU om Turkije met alle diplomatieke middelen én met sancties tot andere gedachten te bewegen”, aldus D66'er Sjoerd Sjoerdsma.

Regeringspartner ChristenUnie vindt eveneens dat dit niet zonder gevolgen kan blijven. ,,Nu zaak dat de EU sancties afkondigt tegen Turkije”, bepleit Kamerlid Joël Voordewind.

Oppositiepartij SP spreekt over een volstrekt illegale, onverantwoorde en onacceptabele aanval op de Syrische gemeenschappen. ,,Dit krijg je wanneer Trump vuile deals maakt met president Erdogan”, zegt Kamerlid Sadet Karabulut. Volgens haar moet de internationale gemeenschap terugtrekking uit Syrië eisen, het NAVO-lidmaatschap van Turkije schorsen en een wapenembargo tegen Turkije afkondigen.

  1. LIVE | Geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’, dodental VS stijgt weer

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. Vliegmaatschappijen zagen hun kas door de crisis in rap tempo leegraken, nadat door reisbeperkingen wereldwijd nog amper vluchten mogelijk werden.Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.