Volledig scherm
Minister Grapperhaus heeft de familie van Humeyra (inzet) een persoonlijk excuus geschreven. © ANP

Minister stuurt handgeschreven excuusbrief aan familie vermoorde Humeyra

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een handgeschreven excuus gestuurd aan de familie van de eind vorig jaar vermoorde tiener Humeyra. Grapperhaus betreurt daarin dat het Openbaar Ministerie onlangs een brief heeft gestuurd aan Humeyra, alsof ze nog leeft. Dat meldt advocaat Nelleke Stolk, die de familie bijstaat.

Grapperhaus spreekt in de excuusbrief van ‘een ernstige fout’ en zegt dat de familie ‘in zijn gedachten is’. Hij hoopt dat de familie ‘enige rust en vrede’ vindt om het grote verdriet van het verlies van Humeyra te verwerken. Grapperhaus wenst de familie veel kracht toe.

Op de oorzaak van de fout gaat hij niet in. Ook het Openbaar Ministerie heeft excuses gemaakt aan de familie na de blunder.

Eerder vandaag werd via deze site bekend dat het Openbaar Ministerie de in december 2018 vermoorde Rotterdamse tiener Humeyra een brief heeft gestuurd, alsof ze nog leeft. Die brief gaat over een eerdere straf die moordverdachte Bekir E. kreeg toen hij het meisje nog stalkte en bedreigde.

Bekir E. kreeg in augustus 2018 zes weken cel waarvan drie voorwaardelijk. Tegen die straf ging hij in hoger beroep. In de brief van justitie ‘aan Humeyra’ schrijft justitie dat het hoger beroep is ingetrokken en dat Bekir op geen enkele wijze contact met Humeyra mag opnemen. Ook staat in de brief dat Humeyra een schadevergoeding van 750 euro tegemoet kan zien.

Woedend

De familie is woedend over die brief van het Openbaar Ministerie, die in hun ogen de missers van justitie symboliseert. De familie klopte in het verleden, toen Humeyra nog leefde, vele malen aan bij politie en justitie voor hulp, maar die kwam in hun ogen onvoldoende.

Bekir E. schoot de Rotterdamse tiener dood op het Designcollege in Rotterdam-West op 18 december 2018. Hij had kort een affaire gehad met het jonge meisje (16), maar zij stopte daarmee toen ze zijn ware leeftijd (toen 30, nu 32) ontdekte. Bekir stalkte en bedreigde haar daarna vele maanden lang.

De persoonlijke excuses van minister Grapperhaus  doen de familie goed. ,,Ik waardeer het gebaar naar de familie toe zeer,” zegt advocaat Nelleke Stolk.

Later deze maand dient weer een rechtszaak over de moord op Humeyra, maar dat is nog niet de inhoudelijke behandeling.