Ministerie in hoger beroep, sigaret blijft voorlopig in de winkel: ‘Het lijkt alsof ze bang zijn voor tabaksindustrie’
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de huidige filtersigaret niet meer verkocht mag worden. Maar de NVWA gaat ondertussen wel de strengere meetmethode op de sigaret loslaten, om op de langere termijn wél te kunnen handhaven op de huidige ‘sjoemelsigaret’.
Dat staat in een brief van staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS aan de Tweede Kamer. Daarin reageert Van Ooijen op de verrassende uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 4 november, waarin de overheid wordt gesommeerd te handhaven op de huidige filtersigaret. De methode waarmee de hoeveelheid schadelijke stoffen in de sigaret wordt gemeten is namelijk onbetrouwbaar, oordeelde de rechter, en daarmee is de huidige filtersigaret te ongezond. Er zit méér teer en nicotine in dan is toegestaan.
De rechter oordeelde dat de NVWA (en dus eigenlijk hun opdrachtgever, het ministerie van VWS) binnen zes weken met een reactie moest komen en anders moet gaan handhaven. In de praktijk kon dat betekenen dat de huidige filtersigaret over anderhalve week uit de schappen gehaald moest worden.
Maar het ministerie en de NVWA gaan dus in hoger beroep, blijkt uit de brief van Van Ooijen. Dat hoger beroep moet ‘een steviger juridisch fundament’ opleveren om de huidige sigaret uit de winkels te kunnen halen. Het ministerie vreest dat áls de huidige sigaret uit de winkels wordt gehaald, de tabaksindustrie daar met succes tegen zou kunnen procederen. De rechter heeft namelijk wel geoordeeld dat de huidige methode om schadelijke stoffen te meten onbetrouwbaar is, maar die methode is formeel nog steeds wel toegestaan binnen Europa.
Blijkbaar vrezen ze de procedures van de tabaksindustrie
Jarenlang belazerd
Gedurende het hoger beroep gaat de NVWA wel alvast beginnen met het meten van sigaretten volgens de meer eerlijke ‘TobLabNet-meetmethode’ (zie kader onderaan). De resultaten daarvan worden vóór de zomer van 2023 verwacht.
Onder meer het RIVM gebruikte die TobLabNet-methode al eens en toonde daarmee aan dat sigaretten veel schadelijker zijn dan is toegestaan. De Stichting Rookpreventie Jeugd zegt dat de tabaksindustrie dat al tientallen jaren weet en daarmee de consument jarenlang heeft belazerd.
Longarts Wanda de Kanter van de Stichting Rookpreventie Jeugd zegt dat de overheid gewoon ‘te bang’ is voor lange procedures van de tabaksindustrie. ,,De wil is er bij de staatssecretaris, daar zijn we blij mee, maar de moed is er nog niet. Er ís namelijk helemaal geen extra juridische onderbouwing nodig, die is er al: het Europese Hof van justitie heeft immers gezegd dat je de TobLabNet-meetmethode moet gebruiken als je de consument wil beschermen. En de rechter in Rotterdam heeft daarna gezegd dat de NVWA dus gewoon moet handhaven. Ze kunnen dat dus gewoon doen, maar blijkbaar vrezen ze de procedures van de tabaksindustrie.”
Tekst gaat verder onder de foto
Waarom deugt huidige sigaret niet?
De zaak draait om de verschillende manieren waarop de hoeveelheden teer en nicotine worden gemeten die de roker binnenkrijgt. In het filter van filtersigaretten zitten kleine gaatjes. Daardoor zuigen rookmachines ook zuurstof mee naar binnen als ze ‘inhaleren’ en worden dus minder schadelijke stoffen gemeten. Gewone rokers houden met hun vingers die gaatjes dicht en krijgen daardoor meer schadelijke stoffen binnen. Deze fout in de meetmethode is al langer bekend, maar er werd tot nu toe niet op gehandhaafd. De anti-tabakslobby spreekt al jaren van de ‘sjoemelsigaret’.
De TobLabNet-meetmethode is eerlijker. Daarbij worden wel de filtergaatjes afgeplakt en ‘inhaleert’ de machine net zo veel als een roker doet om genoeg verslavende stoffen binnen te krijgen.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Stoppen we met roken als een pakje peuken straks 40 euro kost?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe houd je het platteland leefbaar? Stop om te beginnen met termen als ‘de provincie’
Het CDA hield tegenover deze site een warm pleidooi voor investeringen in een leefbaarder platteland, ook al zijn die soms onrendabel. Maar hoe doe je dat? ,,Het begint bij het besef dat dit voor ons land ontzettend belangrijke gebieden zijn.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
‘Politie en OM misten relevante signalen voor moord Peter R. de Vries, Derk Wiersum en broer kroongetuige’
Politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor wraakacties door de bende rond Ridouan Taghi maar door ‘systeemfouten’ leidde dat niet tot een betere beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B.
-
PREMIUM
Jacko (52) werd voor gek verklaard, nu profiteert hij volop van investering: ‘We konden het zien aankomen’
Energieprijzen rijzen de pan uit, mensen zien soms wel een verdrievoudiging van hun maandbedrag op de energierekening. Hoe gaan ze daarmee om en wat doen ze tegenwoordig anders? Jacko Put (52) uit Apeldoorn werd voor gek verklaard toen hij in 2018 een warmtepomp liet installeren. Maar inmiddels is hij het die het laatst lacht. -
-
-
PREMIUMColumn
Ik moet bekennen dat zelfs ik met mijn 40 jaar online soms links en rechts ingehaald word door een van de kinderen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMMet video1
Laat Shell-medewerker na megawinst de kurken ploppen? ‘Zoveel geld is niet uit te leggen’
Een nieuwe televisie, verbouwing van de badkamer of toch die extra vakantie? Gaan de duizenden Shell-medewerkers, na bekendmaking van de megawinst van 38 miljard euro, nu handenwrijvend naar de MediaMarkt, tegelboer of het reisbureau om hun bonus stuk te slaan? ,,Zoveel geld. Het is bijna niet uit te leggen.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer