Volledig scherm
Grafje van de onbekende dode baby, gevonden bij de Sloterplas in juni 2016. © Jesper Boot

Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

De vrouw die in 2016 haar dode baby achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden. Het Openbaar Ministerie houdt haar verantwoordelijk voor het wegmaken en/of verborgen houden van haar kindje. 

Volgens een OM-woordvoerder wordt de vrouw niet meer verdacht van het doden van haar baby, een jongetje.

De dode baby werd op 8 juni 2016 door een wandelaar gevonden in een sporttas bij de Sloterplas, die waarschijnlijk eerder in het water had gelegen maar door iemand op de kant was gelegd. Het is niet duidelijk hoelang de baby - die hooguit een paar dagen oud was - daar heeft gelegen.

De gemeente regelde de begrafenis. Het jongetje is eind augustus 2016 begraven op begraafplaats Sint Barbara. Op de grafsteen staat ‘Baby Sloterplas, juni 2016'.

Vader en moeder

De vrouw werd vorig jaar in juni aangehouden en mocht haar proces in vrijheid afwachten. De vader van het kindje werd eerder al gevonden door DNA-verwantschapsonderzoek. Hij is als getuige gehoord en zette de recherche op het spoor van de moeder.

De advocaat van de vrouw, Geertjan van Oosten, probeert de openbare zitting van volgende week woensdag te voorkomen. Hij vindt de nog overgebleven verdenking van het verbergen van het lichaam onterecht. Volgens hem wilde zijn cliënte dat haar doodgeboren baby juist werd gevonden, zodat het kindje een begrafenis zou krijgen.

  1. Boeren protesteren bij provinciehuizen: Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofregels in
    Update

    Boeren proteste­ren bij provincie­hui­zen: Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken stikstofre­gels in

    Op verschillende plaatsen in Nederland protesteren boze boeren bij provinciehuizen tegen de stikstofmaatregelen. In de centra van Groningen, Arnhem, Zwolle, Utrecht, Den Haag en Lelystad staat het vol met tractoren. Die zorgen voor veel vertraging op de provinciale wegen, vooral in het noorden van het land. De provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel hebben al aangekondigd de stikstofregels in te trekken.