Volledig scherm
Humeyra © Eigen Foto

Moord op Humeyra is gefilmd, schokkende beelden straks mogelijk getoond in rechtszaal

De rechtszaak tegen Bekir E., verdacht van de moord op de 16-jarige scholiere Humeyra , gaat waarschijnlijk in november plaatsvinden. De rechter houdt de mogelijkheid open heftige camerabeelden van de moord tijdens die zitting te laten zien.

Dat bleek vanmorgen tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak. De moord op Humeyra , die in de fietsenstalling van de school werd neergeschoten, is kraakhelder te zien op camerabeelden van de school. De kans bestaat dat die beelden straks getoond worden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, al is de familie van Humeyra daar tegen.

Bekir E., en medeverdachte Mohammed Al-M. (die Bekir zou hebben geholpen bij de voorbereiding), waren er niet bij vanmorgen in de rechtbank Rotterdam. Bekir E. bleef in zijn cel. Al-M. zit niet in voorlopige hechtenis. De hele familie van Humeyra was er wel, zoals bij elke zitting. 

Bekir E. schoot in december vorig jaar de 16-jarige Humeyra dood op haar school in Rotterdam. De moord is te zien op camerabeelden. De officier van justitie besprak vanmorgen of het nodig is die beelden half november tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak te laten zien. Hijzelf heeft daar geen behoefte aan. ,,De beelden zijn schokkend, we kunnen volstaan met stills.” 

Terugtrekken

Ook de advocaten van beide verdachten en de familie van Humeyra hoeven de beelden niet op een openbare zitting te zien. Toch wilde de rechter de mogelijkheid openhouden, rekening houdend met het verloop van de zaak. De familie krijgt dan de kans zich terug te trekken als ze niet willen kijken. Advocaat Nelleke Stolk van de familie heeft de beelden gezien. ,,Ze zijn vreselijk. Alles is erop te zien.” De familie heeft ook de kans gekregen de beelden te zien maar heeft dat afgewezen.

Het onderzoek in het Pieter Baan Centrum naar Bekir E. is afgerond. Advocaat Taekema wilde er nog niks over zeggen, hij moet het nog bespreken met Bekir. Als die het totaal niet eens is met de conclusies kan de inhoudelijke behandeling van de geruchtmakende moordzaak nog worden uitgesteld. 

De 32-jarige Bekir E. had in 2017 een korte affaire met de toen 15-jarige Humeyra. Toen zij ontdekte hoe oud hij was, maakte ze het uit. Bekir stalkte en bedreigde het meisje daarna maandenlang. Ze deed herhaaldelijk aangifte, maar toch ging het in december 2018 helemaal mis. Hij schoot haar dood op school, terwijl hij plannen had haar te ontvoeren. Behalve voor moord staat hij ook terecht voor die ontvoeringsplannen.

  1. 'Studente Tanja Groen (18) in 1993 in leeg graf gelegd', grote operatie op begraafplaats Maastricht
    VIDEO

    'Studente Tanja Groen (18) in 1993 in leeg graf gelegd', grote operatie op begraaf­plaats Maastricht

    De politie opent vandaag een graf op het kerkhof aan De Beente in Maastricht in de coldcasezaak Tanja Groen. De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in de nacht van 31 augustus 1993 toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in het Limburgse Gronsveld. De vermissing van Tanja Groen is een van de bekendste onopgeloste coldcasemisdrijven uit de jaren 90.