Volledig scherm
© ANP

Moordverdachte Jos de G. blijft ontkennen

UpdateJos de G., die verdacht wordt van de moord op Nicole van den Hurk in 1995, blijft ontkennen dat hij iets te maken heeft met de dood van het destijds vijftienjarige meisje. De G. werd in januari 2014 aangehouden, omdat volgens justitie zijn DNA is gevonden op het lichaam van het meisje. Als het al zijn DNA is, moet dat komen door vrijwillig seksueel contact, stelt De G.

Quote

Ik had niets met intimiteit. Het was zoiets als boodschap­pen afrekenen bij de supermarkt.

De G.

Het proces tegen de 48-jarige man begon maandagochtend.

In de tijd rond de moord op Nicole, ging De G. naar eigen zeggen veel uit. Een avond stappen en drinken eindigde volgens hem vrijwel altijd in seks. ,,Ik lag goed bij de vrouwtjes'', verklaarde De G. hier maandag over voor de rechtbank in Den Bosch. ,,Ik had een zeer laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Het was een manier om me goed te voelen, net als drinken.'' Door zijn seksuele veroveringen kreeg hij naar eigen zeggen veel aanzien van zijn kameraden.

De seks was voor hem overigens betekenisloos. ,,Ik had niets met intimiteit. Het was zoiets als boodschappen afrekenen bij de supermarkt. Of het jonge vrouwen, oude vrouwen, blonde vrouwen of donkere vrouwen waren maakte me niet uit.'' Op de vraag van de rechter of hij ook seks had met meisjes van vijftien, antwoordde De G. ontkennend. ,,Nee, ik val op vrouwen, niet op kinderen.''

Bij het beantwoorden van uitgebreide vragen over zijn seksuele leven, werd De G. kribbig. ,,Ik word hier een beetje gallisch van. Hoeveel keer moet ik iets uitleggen? Ik zit onschuldig vast. U hoort toch dat ik Nederlands praat'', beet hij de rechters toe.

Emoties
De stiefmoeder en -zus van de in 1995 vermoorde Nicole van Den Hurk konden maandag geen gebruikmaken van het spreekrecht bij de rechtbank in Den Bosch. Hoewel ze het liefst aan de rechters hadden verteld over wat de moord op Nicole met hen heeft gedaan, hebben ze de verklaring nu via media verspreid.

Broer Tommy van den Hurk maakt wel gebruik van zijn spreekrecht. Hij vertelde hoe moeilijk zijn familie het heeft met de manier waarop zijn zus wordt neergezet door de verdediging van de verdachte. ,,Het is moeilijk om al twee jaar lang aan te horen hoe slecht zij was, hoe slecht ons gezin was. Bijna alsof ze dit verdiend had.''

,,Nicole is in de bloei van haar jeugd van ons weggerukt. Nooit meer de vraag die ze elke dag stelde: papa, hou je nog van me? Nooit meer die warme armpjes om me heen, nooit meer die altijd vrolijke lach, nooit meer die nachtzoen.'' Vader Van den Hurk hoopt vurig op een bekentenis in deze zaak. ,,Pas als de dader bekent, zullen wij in de nadagen van ons leven iets meer rust hebben.''

,,Ongeloof, pijn, verdriet, zijn de eerste woorden die in mijn hoofd spoken. Eigenlijk spoken deze woorden al twintig jaar lang in mijn hoofd'', aldus stiefmoeder Jolanda. ,,Maar voor degene die haar dit aangedaan heeft betekenen deze woorden niks, voor diegene telt behoefte, lust, macht. Achttien jaar steeds weer de hoop, misschien wel smeekbede waarom geen dader? Waarom geen gerechtigheid?'', zegt ze over Jos de G., die pas in 2014 werd aangehouden voor het doden van Nicole. 

,,Elke dag worden wij geconfronteerd met haar sterven, haar te moeten missen, verder te leven zonder haar. Alles is haar ontnomen, geen diploma, geen huwelijk, geen kinderen. Voor ons geen dochter of zusje meer, gewoon niks meer. Ze was pas vijftien.'' 

Ook stiefzus Debbie, destijds pas zes jaar, vertelt over het verlies. ,,Mijn jeugd is sinds de dood van Nicole drastisch veranderd. In plaats van lekker buiten spelen zat ik bij de psycholoog door mijn verlatingsangst. In plaats van lekker onbezorgd slapen glipte ik 's nachts de kamer op van mijn ouders om ze in de gaten te houden zodat ook zij niet zomaar uit mijn leven zouden verdwijnen'', aldus de vrouw.

,,In mijn tienerjaren werden de zorgen en angsten alleen maar groter. Ik kwam met steeds meer vragen te zitten. Mijn wantrouwen in mensen groeide net als de woede en onbegrip. Hoe kan het zijn dat iemand zomaar Nicole haar leven kon ontnemen en onze levens kapot kon maken?''

Volledig scherm
© ANP

DNA

De 15-jarige Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was van haar oma naar een bijbaantje in een supermarkt. Bijna 2 maanden later werd ze vermoord en verkracht gevonden in een bos bij Mierlo.

Tbs'er Jos de G. werd in januari aangehouden omdat zijn DNA overeenkomt met sporen die destijds op het lichaam van het meisje zijn gevonden. Jos de G. ontkent elke betrokkenheid.

Na een lange tijd te hebben gezwegen, legde de verdachte begin oktober voor het eerst een verklaring af. Het DNA-spoor dat op het lichaam van het meisje werd aangetroffen, is volgens de Helmonder niet van hem.

En als het wel van hem blijkt te zijn, komt dat doordat de 15-jarige Nicole vlak voor haar dood vrijwillig seks met hem had. Maar de man heeft geen idee meer waar en wanneer dat gebeurd zou moeten zijn, liet zijn advocaat Job Knoester de rechters op 6 oktober weten.

Uitspraak

Woensdag en volgende week komen nog enkele deskundigen aan het woord. Daarna krijgen de officier van justitie en advocaat van de verdachte de gelegenheid hun zaak te bepleiten. De uitspraak staat vooralsnog gepland op vrijdag 4 december.

  1. Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Angela de Jong vertelt over haar probleem met het K-woord op tv in De Ochtend Show to go

    Verslaggever Cyril Rosman is morgen te gast in De Ochtend Show to go om te praten over de IS-vrouwen die willen terugkeren naar Nederland. We spreken hierover ook met onderzoeksjournalist Nikki Sterkenburg. We gaan weer tv kijken met Angela de Jong en we bespreken de Comedy Central Roast, waar Ali B dit jaar in het middelpunt staat. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.