Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Motorrijders komend weekend niet welkom op toeristische plekken en landweggetjes

Bepaalde toeristische plekken en kleine landweggetjes worden komend weekeinde afgesloten voor motorrijders en wielerclubs. Dit om wandelaars de kans te geven het komende paasweekeinde van het mooie weer te genieten. Dat hebben de veiligheidsregio’s vanavond in Utrecht afgesproken.

Daarnaast controleren de marechaussee en de Bundespolizei net als afgelopen weekeinde streng aan de grens met Duitsland. ,,Toeristen worden aangesproken. Daar zijn ze vaak wel gevoelig voor’’, aldus minister van Justitie Ferd Grapperhaus.

Afgelopen weekend veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio’s, dit weekeinde in de verdrukking. ,,Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden.”

,,Borden op bepaalde dijkweggetjes en langs rivieren geven aan wat de regels zijn. Boa’s en politieagenten gaan handhaven aan het begin van de afsluiting.” Bruls geeft aan dat een enkele motorrijder geen problemen oplevert. Het gaat volgens hem om groepen. De verkeersveiligheid en de volksgezondheid zijn er volgens hem mee gediend.

Tuincentra

Tuincentra en meubelboulevards moeten hun klantenstroom reguleren en afremmen, hebben de veiligheidsregio’s besproken. De winkels hoeven niet dicht. Als klanten maar voldoende afstand kunnen houden. ,,Wij willen de Nederlanders niet ontnemen dat zij dit weekeinde naar dit soort winkels kunnen. Toeristen wordt zeer afgeraden om naar ons land te komen”, aldus burgemeester Bruls van Nijmegen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei na het overleg dat in haar stad komend weekeinde volop wordt gecontroleerd op straat. ,,Als het nodig is, grijpen wij in en delen we boetes uit en sluiten we de parken.” In het paasweekeinde wordt het mooi weer en mensen verlangen ernaar om naar buiten te gaan. ,,We letten daarom goed op.”

Bekijk hieronder al onze video’s over het coronavirus:

  1. Duizenden demonstranten tegen politiegeweld: Dam in Amsterdam bomvol
    Politiegeweld Amerika

    Duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld: Dam in Amsterdam bomvol

    In Amsterdam is vandaag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol stond met duizenden mensen. Op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. Minister Grapperhaus noemt de drukte op de Dam buiten echt de perken. Hij noemt het ,,pijnlijk voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden”, zegt justitieminister Ferd Grapperhaus. Burgemeester Halsema zag echter geen reden om in te grijpen. ,,De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, zo liet haar woordvoerder weten.