'Na Amsterdam hopelijk in heel Nederland verbod op hondenshows'
Als het aan het college van wethouders in Amsterdam ligt, worden er in de toekomst geen hondenshows meer gehouden. Een dierenorganisatie hoopt dat de rest van Nederland volgt. ,,Hopelijk zorgt dit voor een sneeuwbaleffect.''
,,Amsterdam wil een duurzame en rechtvaardige stad zijn voor mensen én dieren. Uit oogpunt van dierenwelzijn is het volstrekt ongewenst dat er bij hondenshows rassen kunnen worden ingeschreven met een beduidend risico op erfelijke aandoeningen", zo spreekt het college zich uit.
De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren is verheugd met het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren. ,,Hopelijk zorgt dit voor een sneeuwbaleffect: als de hoofdstad een verbod instelt, volgt de rest van Nederland op lange termijn ook."
Volgens GroenLinks-raadslid Imane Nadif vertonen de honden tijdens de shows bovendien geen natuurlijk gedrag. De World Dog Show, HOND2018 en de Amsterdam Winner Show zijn volgens het raadslid voorbeelden van evenementen waar het fokken op uiterlijk wordt gepromoot, ten koste van de gezondheid.
,,Veel uiterlijke kenmerken waarop gefokt wordt zijn zo extreem, dat dieren er enorm onder lijden", meent Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. ,,Doorgefokte dieren lijden hun hele leven. Honden met een platte snuit bijvoorbeeld, zoals de populaire Franse bulldog, kan niet meer normaal eten, drinken of ademen."
Dan zijn er ook nog voorbeelden van herders met doorgezakte heupen, teckels met hernia en honden met een te klein hoofd en daardoor chronische hoofdpijn. ,,De lijst van lijdende honden is oneindig", aldus Van Horck.
(Tekst loopt door onder de foto)
Erfelijke ziektes
,,Om tot het gewenste uiterlijk te komen, vindt er vaak inteelt plaats", vertelt Van Horck verder. ,,Dat betekent dat de dieren niet alleen last hebben van hun uiterlijke kenmerken, maar ook grote kans hebben op ziektes zoals kanker, hartproblemen, oogafwijkingen en doofheid.”
Het college van Amsterdam gaat verder onderzoeken of de vergunningsvoorwaarden zo aangepast kunnen worden dat het niet meer mogelijk is om hondenshows in Amsterdam te organiseren.
Van Horck hoopt dat het pleidooi van Amsterdamse wethouders bewustwording creëert bij de bevolking. ,,Die snoezige bulldogjes zijn eigenlijk hele zieke hondjes die je niet zou moeten willen."
(Tekst loopt door onder de foto)
Aannames
In een uitgebreide reactie meldt De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, opdrachtgever van de World Dog Show 2018, dat de aannames over het gedrag en het welzijn van de honden tijdens het evenement 'niet correct' zijn. ,,Juist tijdens zo’n wereldevenement is alle aandacht gericht op “Fit For Function”, waarbij het gedrag en welzijn van de honden voorop staat."
,,De keurmeesters die de honden keuren hebben instructies om op het welzijn, het gedrag en de uiterlijke kenmerken te letten. Speciale instructies voorzien er in dat zij niet alleen verplicht zijn te letten op de gezondheid van de te keuren honden, maar daar ook naar handelen in hun beoordelingen, kwalificaties en prijzen", aldus de organisatie. ,,Ook dragen wij buiten de keuringsringen zorg voor het welzijn van de ingeschreven honden. Zo zetten wij een groot Honden Welzijn Team in, dat tijdens het event het welzijn van de aanwezige honden voortdurend controleert. De totale RAI is afgehuurd, waarbij ook veel ruimte gereserveerd is voor het uitlaten van en het relaxen met de hond rondom en in het showgebied''.
Volgens de organisatie is er ook een goede afstemming met de Amsterdamse politie op het gebied van dierenwelzijn. ,,Daarnaast vervult de Raad van Beheer, op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken, de voortrekkersrol voor het plan Fairfok. In dit plan zijn een groot aantal beleidsambities uitgesproken die welzijn, gedrag, gezondheid en fokkerij van onze rashonden verder bevorderen."
Bekijk hieronder een video met een voorbeeld van een hondenshow, afgelopen januari in Winterswijk:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
PREMIUM
Zwaar gehandicapte Henrie moet vanwege personeelskrapte verhuizen: ‘Mensonterend’
Ze huilen vaak en zijn woedend. Henrie Verschuur is één van de vele zwaar gehandicapte bewoners die noodgedwongen moeten verhuizen vanwege personeelstekort bij de zorginstelling. ,,Een groot verdriet en ellende. Mensen flippen compleet.” -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf. -
update
Extra maatregelen Pompekliniek na uitbraak: verloven tbs’ers ingetrokken en tijdelijk hek geplaatst
De Nijmeegse Pompekliniek heeft extra maatregelen genomen na de ontsnapping van twee vuurwapengevaarlijke tbs’ers. Zo zijn de verloven van veel tbs’ers ingetrokken. Bovendien wordt een tijdelijk extra hek geplaatst. -
PREMIUM
Politie beukt voordeur met stormram na mogelijke gijzeling: ‘Dit is een inval! Liggen!’
Twee mannen en een vrouw zijn zaterdag aangehouden in Almelo, op verdenking van betrokkenheid bij een ernstig geweldsincident. Ze zouden in een woning een 37-jarige man tegen zijn wil hebben vastgehouden en mishandeld. Het huis is verzegeld, het drietal zit voorlopig vast. „We hebben al jaren het vermoeden dat er hier iets niet lekker zit.”
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
PREMIUMMET VIDEO
Geert filmt als hij door Utrecht fietst en is wereldwijde hit: zelfs in San Francisco en Riyad kijken ze mee
Zijn populairste filmpje is meer dan 200.000 keer bekeken. Als filmende fietser trekt Utrechter Geert van der Wilt de aandacht, tot aan de andere kant van de wereld. Het is soms wel oppassen geblazen: onlangs lag hij bijna onder een bus. -
Nederlandse vrouwen strijdbaar na schrappen abortusrecht VS: ‘Ook hier nog veel te winnen’
Het schrappen van het federale recht op abortus in de Verenigde Staten, zorgt ook in Nederland voor veel ontsteltenis. Om Amerikaanse vrouwen te steunen wordt een nieuwe demonstratie gepland, maar het moment wordt ook aangegrepen om te strijden voor nog betere toegang tot abortus in ons land.