Nooit hadden we het meer over klimaat dan nu, maar is het genoeg om het tij te keren?
Volledig scherm
PREMIUM
Nooit hadden we het meer over klimaat dan nu, maar is het genoeg om het tij te keren? © Jeffrey Groeneweg

Nederland is vrij vol, en in een veranderend klimaat leidt dat tot steeds meer problemen

In een land waar woningzoekenden, windmolens, boeren en de natuur vechten om ruimte en jonge klimaatactivisten zich uit wanhoop vastlijmen aan cultureel erfgoed, kun je je afvragen: hebben we de grenzen van de groei nu dan écht bereikt?

2 reacties

 • Paul Vos

  4 maanden geleden
  Door de uitspraak van de Raad van State is 0,62% stikstof uitstoot tegengehouden en ligt de bouw voorlopig stil. Wat een winst voor de natuur! Vier ministers vragen in Brussel om wat ruimte, zodat de klimaatmaatregelen kunnen doorgaan, maar Brussel hamert alleen op teveel vee, ofwel zo'n 35% van alle stikstof uitstoot. Is Europa mogelijk jaloers op onze agrarische prestaties? Met geen woord wordt gerept over de ongebreidelde toestroom van asielzoekers of de Straatsburg-Brussel verhuis. Ja, ja.
 • Pedro Smits

  4 maanden geleden
  Het wordt warmer, de zeespiegel, de natuur gaat achteruit enz enz. Enige onderbouwing daarvoor? Het klimaat op aarde is altijd onderhevig geweest aan veranderingen. Die kleine aanpassingen van het klimaat kunnen we prima handelen als mensheid. En wat versta je onder natuur? Onze oorspronkelijke planten- en diersoorten, of de soorten die we hier wensen, en met behulp van menselijk ingrijpen in leven proberen te houden? Allemaal vragen, die ik niet beantwoord zie, in dit eenzijdig artikel.
 1. Alsof een stukje van je kinderlijke ziel afsterft: fans van Pokémon treuren om einde Ash en Pikachu
  PREMIUM
  Pokémonbeurs

  Alsof een stukje van je kinderlij­ke ziel afsterft: fans van Pokémon treuren om einde Ash en Pikachu

  ,,Pikachu, bliksemstraal nu!” Of: ,,Om de wereld voor verder verval te behoeden!” Het zijn kreten die al jarenlang door de woonkamer van Nederlandse gezinnen schallen. Na ruim een kwart eeuw neemt Pokémon deze week op grootse wijze afscheid van zijn bekendste mascottes Ash en Pikachu. Op de grootste Pokémonbeurs van het land is het verdriet voelbaar. ,,Ik ga zo hard huilen bij de laatste aflevering.”
 2. ‘Y.M.P’ ontdekte passie in de gevangenis en is nu succesvol kunstenaar
  PREMIUM

  ‘Y.M.P’ ontdekte passie in de gevangenis en is nu succesvol kunstenaar

  De 34-jarige Mich Simon (bekend onder de naam Y.M.P.) kwam tien jaar geleden vrij uit de gevangenis, na een verleden te hebben gehad in de criminaliteit. Inmiddels heeft Y.M.P de afgelopen jaren enorm in zichzelf geïnvesteerd en is hij zijn dromen achterna gegaan. Dit heeft geleid tot een groot succes. In een LinkedIn-bericht deelde hij zijn verhaal. ,,Als ik mijn periode in de gevangenis niet meegemaakt zou hebben, zou ik niet staan waar ik nu sta.”