Nederland staat bekend als 'mister Njet'
Het LIRC behandelt dagelijks top secret-informatie van over de hele wereld. Dat deze dienst de noodklok luidt, is uitzonderlijk. ,,Maar het kan niet anders. Mensen staan op omvallen."
'Mister Njet'. Zo luidt de bijnaam van de Nederlandse politie in het buitenland. Bij verzoeken van buitenlandse politiediensten, zoals het natrekken van kentekens en het volgen van potentiële terroristen, moet Nederland steeds vaker 'nee' verkopen.
In een grijs kantoorpand in Zoetermeer zien politiemedewerkers jaarlijks ruim 250.000 politie- en justitieberichten op hun scherm verschijnen. Het gaat van tips over drugscriminelen, verzoeken van politiediensten een moordverdachte te schaduwen, tot informatie over potentiële aanslagplegers die zich in Nederland ophouden.
Discretie
Politieoperaties staan of vallen bij de discretie van deze politiemensen. Nooit zal de afdeling gevoelige informatie lekken. Daarom is het uniek dat het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum (LIRC) nu openlijk alarm slaat.
De kern van hun noodkreet: met de toenemende internationalisering en terrorismedreiging kan de dienst het werk niet meer aan. ,,We hebben al brandbrieven gestuurd. Iedereen is het met ons eens dat we meer capaciteit moeten krijgen", zegt een goed ingevoerde bron. ,,Maar er gebeurt niets. Mensen staan op omvallen."
Cruciaal
Het LIRC komt handen tekort om de ruim 700 berichten per dag te verwerken. Die informatie komt van verschillende kanalen: via politiediensten Europol en Interpol en liaison officers (verbindingsofficieren) bijvoorbeeld. Daarnaast checkt het LIRC alle personen die gesignaleerd staan in de wereld. Dat zijn er meer dan 1,5 miljoen.
Een overzicht van de achterstanden vorige maand toont de ernst van de situatie. Aanvragen via Europol: 1.100 zaken onbehandeld. Interpol: 1.700 zaken. Liaison officers: 1.100 zaken. En het aantal gezochte personen dat nog niet is gecheckt: 5.800 stuks. Elke dag is er de angst dat er een cruciaal bericht wordt gemist. ,,Thema's als moord of terrorisme pakken we meteen op. Maar of iets belangrijk is, haal je niet altijd uit het eerste bericht."
Het is een misvatting dat je rechtshulpverzoeken alleen afhandelt voor je imago
Criminoloog Cyrille Fijnaut schrikt ervan dat buitenlandse criminelen mogelijk vrij spel hebben in Nederland. ,,Het is een misvatting dat je rechtshulpverzoeken alleen afhandelt voor je imago. Het feit dat het verzoek aan ons is gericht, betekent dat ook onze eigen veiligheid ermee gemoeid is."
Crash
De dienst is ook onnodig tijd kwijt aan haperende computerprogramma's. Noodgedwongen archiveert de dienst berichten in het mailprogramma Outlook, dat daarvoor niet geschikt is. 'We zijn door gecrashte mailboxen al data kwijtgeraakt en blijven dagelijks dit risico lopen', staat in een memo.
Wanneer het LIRC aan de behandeling van een buitenlands verzoek toekomt, kunnen regionale eenheden - ook overbelast - roet in het eten gooien. ,,Als een politie-eenheid de opdracht krijgt Franse criminelen te schaduwen, maar zelf met een terreuronderzoek bezig is, wordt zo'n Frans verzoek al gauw opzij geschoven."
Dat op de plank leggen van rechtshulpverzoeken geeft Nederland een slechte naam bij buitenlandse opsporingsdiensten. ,,Met name Spanje en Italië klagen. Het vervelende is dat er een wisselwerking is: andere landen laten ons hierdoor ook langer wachten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Woningnood is een probleem van iedereen
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de woningnood. -
Aangehouden activist Lucas overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan ondanks verbod
Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Hij probeerde eerder op de dag tevergeefs een zogeheten gedragsaanwijzing, die beschrijft dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, van tafel te krijgen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMmet video
Radeloze Queena sjouwt gehandicapte zoon elke dag vier verdiepingen omhoog
De 24-jarige Queena Nicholson sjouwt dagelijks haar gehandicapte zoon vier verdiepingen op en neer, omdat haar appartement geen lift heeft. Een rolstoelgeschikte woning krijgt ze niet. ,,Ik bid iedere dag voor meer kracht, maar soms trek ik het niet.”
-
‘Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak
Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. Ook inwoners voelen zich ‘vergeten’ door Nederland. -
-
-
UPDATE
Overleg tussen OM en Extinction Rebellion levert niets op, plan om A12 te blokkeren blijft
Het overleg tussen Extinction Rebellion en het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag heeft niks opgeleverd. De klimaatactiegroep weigert op verzoek van de gemeente naar het Malieveld uit te wijken en houdt vast aan de plannen om zaterdag rond het middaguur de snelweg A12 in Den Haag te blokkeren. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.