Radarbeeld van de go-fast die op 1 oktober werd onderschept.
Volledig scherm
Radarbeeld van de go-fast die op 1 oktober werd onderschept. © Media Centrum Defensie

Nederlands marineschip onderschept 857 kilo cocaïne in de Caribische zee

Een patrouilleschip van de marine heeft op 1 oktober een grote drugsvangst in de Caribische Zee gedaan. Een zogenaamd go-fast bootje werd onderschept met 857 kilo drugs. De marine voerde de operatie uit in samenwerking met de Caribische en Amerikaanse kustwacht.

Het Nederlandse marineschip Zijner Majesteit Groningen was op patrouille in het Caribisch gebied toen ze door een patrouillevliegtuig, de Dash 8, van de Caribische kustwacht (behorend bij het Nederlands Koninkrijk) werd gewezen op een verdacht bootje. Een helikopter werd er vanaf het dek van Zr.Ms. Groningen heen gestuurd om meer informatie te verzamelen en uiteindelijk is de smokkelboot tot stoppen gebracht. Een schip van de Amerikaanse kustwacht (de USCGC Mohawk) was daarna snel ter plaatse en nam de buit en smokkelaars aan boord. In totaal is er 857 kilogram cocaïne in beslag genomen.

De verdachten zijn ingerekend door de VS, waar ze een proces boven het hoofd hangt. Waar de verdachten vandaan kwamen kan Defensie niet zeggen, vanwege het onderzoek dat nog loopt naar de smokkelaars. 

De go-fast bootjes worden al sinds de drooglegging in de VS als smokkelbootjes gebruikt. Toen hadden de speedboten nog de bijnaam rum-runners. Ze zijn zeewaardig en kunnen ondanks hun geringe grootte een flinke voorraad aan boord opslaan. En omdat ze zo snel zijn ontsnappen ze makkelijk aan het toeziend oog van de kustwacht. ,,Helikopters en patrouillevliegtuigen merken de bootjes wel op’’, zegt luitenant ter zee Alex Kranenburg van Defensie. ,,Ook nu werd de go-fast gezien door een vliegtuig van de Caribische kustwacht, waarop de marine erbij werd geroepen.’’ 

Kranenburg spreekt van een uitzonderlijke vangst, al is de 857 kilo geen record. In het Caribisch gebied is drugssmokkel aan de orde van de dag. De Nederlandse marine heeft er haar handen vol aan. Alle onderscheppingen bij elkaar (waar Nederland bij betrokken is) zijn dit jaar al goed voor meer dan 7500 kilo aan drugs. 

De onderschepping door Zijner Majesteit Groningen  vond al op 1 oktober plaats, maar mocht eerder nog niet naar buiten gebracht worden vanwege het onderzoek. 

Het marineschip Zr.Ms. Groningen met helikopter in de Noordzee.
Volledig scherm
Het marineschip Zr.Ms. Groningen met helikopter in de Noordzee. © Media Centrum Defensie