Nederlandse militairen schieten door orkaan Dorian getroffen Bahama's te hulp

VIDEONederlandse soldaten gaan hulp verlenen op de door de orkaan Doran zwaar getroffen Bahama's. Het opruimen van de enorme ravage en ondersteuning geven aan hulporganisaties en de lokale bevolking. Dat zijn volgens commandeur Ad van de Sande de kerntaken van zijn missie Disaster Relief Bahamas op de eilandengroep. 

Op de eilandengroep worden, nadat Dorian er anderhalve week geleden overheen raasde, zo’n 2500 personen vermist. Naar verwachting zal het dodental van 50 nog flink oplopen, verwachten de autoriteiten. De schade op de eilanden is enorm. Veel woningen zijn verwoest en grote gebieden staan nog onder water. De Verenigde Naties schatten in dat zeker 76.000 mensen dakloos zijn geworden door het natuurgeweld.

Marineschip Zr.Ms. Snellius en de Johan de Witt zijn ter plaatse. In totaal zijn 550 Nederlandse militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee aangekomen bij de Bahama's voor het leveren van noodhulp. Er is een Genie Compagnie van de landmacht aan boord van de Johan de Wit, die onder meer in de haven een grote schoonmaakbeurt gaat uitvoeren. Naast het personeel wordt er ook materieel ingezet.

Volledig scherm
Twee Cougar-helikopters van het Defensie Helikopter Commando op het achterdek van Zr. Ms. Johan de Witt. © ANP

Tenten plaatsen

Volledig scherm
Nederlandse hulp onderweg naar de door orkaan Dorian verwoeste Bahama's. © ANP Graphics
Volledig scherm
Defensie zet 550 Nederlandse militairen van de marine, de landmacht, de luchtmacht en de marechaussee in voor Disaster Relief Bahamas. © Ministerie van Defensie

,,Op verzoek van hulporganisaties daar, gaan we tenten plaatsen voor opslag en opvang”, aldus Van de Sande. ,,Ook gaan we personele ondersteuning geven in het ziekenhuis.” Er is volgens Van de Sande op het eiland veel behoefte aan transport. ,,We hebben veertig tot vijftig voertuigen aan boord, die we zo snel mogelijk aan land gaan brengen om aan de vraag naar vervoer te kunnen beantwoorden.”

Struikelblok in de operatie zijn de slechte weersomstandigheden de komende dagen. ,,Het regent, onweert en er staat een harde wind. dat maakt het niet makkelijker om materiaal aan land te brengen.” Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat de militairen onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama's mee hebben. Ook zijn er specialisten mee die kunnen helpen bij het herstel van de infrastructuur.

Volledig scherm
Marineschip Zr.Ms. Snellius wacht in de haven op manschappen en goederen. © ANP
Volledig scherm
Aan boord van de schepen bevinden zich onder andere voertuigen om noodgoederen te verplaatsen over het eiland, bouwmaterialen voor noodmaterialen en pallets met water en voedsel. © Ministerie van Defensie
Volledig scherm
De militairen gaan onder meer drinkwater, houdbaar voedsel en medicijnen naar de Bahama’s brengen. © Ministerie van Defensie
 1. ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’
  PREMIUM

  ‘Afperser bombrief lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven’

  Een papieren zakje met een aanzicht van Delft, een 9 volt-batterij en een opmerkelijke handtekening. Het zijn drie sporen die de afperser achterliet in tien bombrieven. De politie hoopt dat iemand aanslaat op deze opvallende combinatie en hen zo dichter bij de dader brengt. Maar waarom gebruikte de dader juist dit? Deze afperser lijkt zorgvuldig en doet er alles aan om anoniem te blijven, zeggen experts.
 2. Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  Rechter: ‘Vervolging IS-verdachte stopzetten als terughalen te lang duurt’

  De vervolging van Syriëgangster Ilham B. uit Gouda moet worden stopgezet als het ministerie van Justitie niet kan aantonen dat het zich inspant om de vrouw terug te halen naar Nederland. Dat stelt de rechtbank Rotterdam vanmiddag. Daarmee zouden B. en tientallen andere Nederlandse jihadisten mogelijk hun straf ontlopen als ze ooit terugkomen naar Nederland, aangezien ze niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.