Rapper Boef.
Volledig scherm
Rapper Boef. © ANP Kippa

Nederlandse raplabels in gesprek met MeToo-stichting

De twee belangrijkste Nederlandse raplabels hebben toegestemd in een gesprek met de stichting Music#MeToo. Die stichting wil het ‘vrouwonvriendelijk gedrag en vrouwendiscriminatie’ van rappers die bij de labels onder contract staan, aankaarten.

Music#MeToo werd begin dit jaar opgericht en heeft als doel ‘slachtoffers van seksualisering een stem te geven en dit ongewenste gedrag binnen de muziekbranche tegen te gaan’. Vooralsnog richten de vier vrouwen die het bestuur van de stichting vormen, hun pijlen op de rap- en hiphopindustrie.

Wat de rappers zeggen in hun nummers valt onder muzikale vrijheid. De stichting wil daarom dat grote platenlabels als SPEC en TopNotch hun rappers als Boef en Frenna aan de ethische gedragsregels van de bedrijven houden, vooral buiten hun nummers om. Zo kwam Boef in het nieuws nadat hij in een vlog tegen een politieagent zei ‘dat hij zijn dochter zou neuken’. Frenna werd in Suriname veroordeeld vanwege het hebben van seks met een minderjarige en het filmen daarvan. Dat gedrag is, volgens de stichting, niet in lijn met de Code of Conduct van de platenlabels en hun Amerikaanse moederbedrijven Universal en Warner.

Juridische procedure

Music#MeToo startte eerder dit jaar in eerste instantie een juridische procedure tegen SPEC en TopNotch; daarvoor stonden later dit jaar hoorzittingen gepland. Maar nu beide bedrijven een gesprek met de stichting hebben toegezegd, is de juridische procedure ingetrokken, zo stelt Karim Aachboun, juridisch adviseur en woordvoerder van de stichting. Een woordvoerder van TopNotch en Universal zegt ‘de zaak niet in het openbaar van commentaar te willen voorzien’. Een woordvoerder van SPEC bevestigt dat er een gesprek komt. ,,Ik weet nog niet wat de insteek daarvan wordt, maar we zijn altijd bereid te praten.’’

Stichtingsadviseur Aachboun heeft goede hoop iets met de gesprekken te bereiken. ,,En als ze tot niets leiden, herstarten we de procedure.’’

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, London en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, London en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”