Volledig scherm
Het vingerprikken van een diabetespatiënt © Gratis

Niet langer vier prikken per dag: sensor voor diabetici in basispakket

Zo'n 75.000 tot 100.000 diabetespatiënten kunnen vanaf komend jaar gratis gebruik maken van een glucosesensor. Die sensor komt in het basispakket voor patiënten die minimaal vier keer per dag hun vinger moeten prikken vanwege hun ziekte. Dat heeft het Zorginstituut Nederland bekend gemaakt. 

Glucosesensoren waarmee diabetespatiënten hun glucose kunnen meten wordt voortaan voor een grote groep diabetici vanuit het basispakket vergoed. Het systeem, Flash Glucose Monitoring (FGM) genaamd, meet via een sensor op je bovenarm de glucose. De actuele glucosewaarde zie je door te de sensor te scannen met een speciale reader of met een app. 

FGM heeft veel voordelen voor diabetespatiënten. Zo hoeven ze niet meer in hun vinger te prikken om hun glucose te meten. En bovendien krijgen ze via de FGM een veel completer beeld van hun waardes. De FGM registreert het bloedsuikerniveau namelijk iedere paar minuten. De patiënt kan via de sensor dus zijn waardes over de hele dag teruglezen, in plaats van alleen de waardes te weten van het moment van vingerprikken. 

Vergoeding

Al zo’n 50.000 diabetespatiënten maken via de zorgverzekering gebruik van het systeem. Voor onder andere kinderen en zwangere vrouwen werd FGM namelijk al vergoed. Maar met de beslissing van het Zorginstituut komt daar nu een grote groep diabetici bij. De sensor wordt voortaan vergoed voor patiënten met diabetes type 1 of diabetes type 2 die intensieve insulinetherapie nodig hebben voor hun ziekte. Dat houdt in: diabetici die minimaal vier keer per dag moeten vingerprikken. Dat komt neer op zo'n 75.000 tot 100.000 patiënten.