Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid © ANP

Nieuw extern onderzoek naar misdaadcijfers asielzoekers

Onderzoekers van buiten gaan zich opnieuw buigen over weggelaten misdaadcijfers van asielzoekers door het ministerie van Justitie. Als dat nodig is om het vertrouwen van de Tweede Kamer in het departement te herstellen, dan wil staatssecretaris Ankie Broekers-Knol die wens van een aantal oppositiepartijen wel inwilligen.

De incomplete misdaadcijfers kostten Broekers’ voorganger Mark Harbers vorig voorjaar de kop. In een overzicht voor de Kamer waren meldingen van ernstige misdrijven door asielzoekers niet zichtbaar, terwijl de Kamer daarvan juist graag wilde weten.

Ambtenaren van het departement onderzochten de affaire naderhand, en concludeerden dat er geen boze opzet in het spel was. Maar onder andere GroenLinks en SGP blijven argwanend. Ze willen daarom graag dat externe wetenschappers de zaak nog eens onder de loep nemen. Broekers is daartoe bereid, en haar collega minister Ferd Grapperhaus - die erover gaat - stemde met het nieuwe onderzoek in.

In het rapport over misdaadcijfers bleek een ernstige categorie, moord en doodslag, onder het kopje ‘overige’ weggeschreven te zijn. Uiteindelijk bleek overigens dat daar geen enkele moord of doodslag bij zat. 

  1. Petitie tegen afsnijroute voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Petitie tegen afsnijrou­te voor Formule 1-teams over strand naar circuit Zandvoort

    Iets meer dan 3250 mensen hebben een online petitie getekend tegen de plannen om Formule 1-teams van Noordwijk over het strand naar het circuit bij Zandvoort te laten reizen. Drie teams zullen in Noordwijk logeren tijdens de Dutch Grand Prix begin mei. Het college van Noordwijk is bereid het vervoer over het strand onder voorwaarden mogelijk te maken, zodat ,,de supersterren van de Grand Prix nergens in een file komen vast te staan".
  2. Speelfilm Suriname en het coronavirus in de Ochtend Show to go

    Speelfilm Suriname en het coronavi­rus in de Ochtend Show to go

    Acteurs Rodney Lam en Rosita Dameri zijn morgen te gast in De Ochtend Show to go en zullen meer vertellen over het succes van de nieuwe film Suriname. Voorzitter Jurgen van der Hel van JOB MBO praat ons bij over de groeiende vraag naar mbo’ers op de arbeidsmarkt, met aanvullend commentaar van voorzitter van de MBO Raad Frank van Hout. De show wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en is vanaf 07:30 uur live te zien in onze app en op de site.