Nieuw Guinness World Recordsboek puilt uit: van oudste dj tot mega-pingpongbatje

De grens opzoeken van wat je kan. Dat spreekt mensen aan en verklaart volgens Joris van de Leur waarom het boek Guinness World Records (beter bekend onder de oude naam Guinness Book of Records) na 65 jaar nog steeds tot de verbeelding spreekt. ,,Je blijft je verbazen.’’

Van de Leur is verbonden aan De Fontein, de Utrechtse uitgeverij die de Nederlandstalige versie van het recordboek op de markt brengt. Vanaf vandaag ligt editie 2020 in de winkel, een boekwerk van 255 pagina's. ,,Er zijn zo'n vijfduizend records afgedrukt, waaronder veertien uit Nederland. Het is slechts een fractie van de recordaanvragen die bij de organisatie in Londen binnenstromen. Zij verwerken elke dag meer dan honderd aanvragen over elk denkbaar onderwerp. De selectie om in het boek te komen is streng, 5 tot 15 procent van de records wordt uiteindelijk gepubliceerd. Zo moest er dit jaar 'nee’ worden verkocht aan onder meer de initiatiefnemers van ‘meeste ongelezen e-mails’, ‘kortste potlood ter wereld’ en ‘langste tijd onder de douche’’’, vertelt Van de Leur.

Tekst loopt door onder de foto.

  1. LIVE | Driekwart van de verpleegkundigen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    LIVE | Driekwart van de verpleeg­kun­di­gen legt vandaag het werk neer, zorg in Nederland ligt plat

    Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt vandaag in 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra het werk neer. Hierdoor ligt de zorg bijna volledig plat. Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door. In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland. Hoe vergaat het de verpleegkundigen vandaag? Je volgt het in dit liveblog.