Volledig scherm
De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi tijdens haar verdediging met links minister van Justitie Abubacarr Tambadou van Gambia, dat de zaak aanspande bij het Internationaal gerechtshof in Den Haag. © ANP

Nobelprijswinnaar én regeringsleider verweert zich tegen klacht Rohingya-genocide

De Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, waar Gambia en Myanmar vandaag voor de tweede dag op rij tegenover elkaar staan, het beleid van haar land met betrekking tot de islamitische minderheid van de Rohingya hoogstpersoonlijk verdedigd. De beschuldigingen van Gambia aan het adres van Myanmar geven volgens haar een ‘volstrekt onvolledig en misleidend beeld’ van de situatie.

De verdediging door de regeringsleider van Myanmar zelf is opmerkelijk omdat dit meestal gebeurt door de hoogste aanklager van een land of door de ministers van justitie. Dat Aung San Suu Kyi nu in eigen persoon optreedt, houdt ongetwijfeld verband met de kritiek aan haar adres. 

Als adviseur van de staat Myanmar (vergelijkbaar met minister-president, red.) raakte ze in 2017 in opspraak omdat ze het geweld van het leger tegen de Rohingya-minderheid niet veroordeelde. Dit terwijl Suu Kyi in 1991 als leidster van de beweging voor mensenrechten en democratie nota bene de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg.

Het overwegend islamitische West-Afrikaanse Gambia heeft Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) gedaagd op beschuldiging van schending van het VN-verdrag tegen volkerenmoord uit 1948. De regering van Myanmar zou zich in de westelijke deelstaat Rakhine schuldig maken aan genocide door er de Rhingya-moslimminderheid systematisch te verdrijven of uit te moorden.

Geen genocide

Suu Kyi stelde vandaag op de tweede zittingsdag dat er geen sprake is van genocide. Het gaat volgens haar om een binnenlands en oud conflict dat in 2017 weer losbarstte na aanvallen op 30 politieposten door gewapende groepen. 

Die groepen zouden Rohingya-opstandelingen zijn geweest. Regeringstroepen traden daarna met veel geweld op tegen de moslimminderheid en brandden onder andere hun dorpen plat. Daarop ontvluchtten zo’n 700.000 Rohingya’s de regio. Velen overleden terwijl ze op de vlucht waren, een groot deel kwam terecht in opvangkampen in Bangladesh.

Achteraf gezien vindt Suu Kyi dat haar regering de situatie in de deelstaat beter had kunnen aanpakken, zo verklaarde ze in september vorig jaar tijdens het World Economic Forum van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (AESEAN) in de Vietnamese hoofdstad Hanoi.

Nobelprijs ontnemen

Er gingen in 20127 wereldwijd stemmen op om Aung San Suu Kyi haar Nobelprijs te ontnemen maar dat is niet mogelijk. De regels staan niet toe dat de prestigieuze onderscheiding wordt ingetrokken, liet het Noors Nobelcomité weten.