NS vervoerde helft reizigers in 2021, viert einde coronamaatregelen: ‘Neem weer de trein!’
jaarcijfersDe Nederlandse Spoorwegen heeft voor het tweede jaar op rij veel minder reizigers vervoerd. Alleen dankzij forse overheidssteun kon een groot verlies worden voorkomen, zei topvrouw Marjan Rintel bij de presentatie van de jaarcijfers over 2021.
Door de maandenlange lockdown en de vele coronamaatregelen vervoerde NS vorig jaar slechts de helft (48 procent) van het aantal reizigers dat in 2019 instapte. Dat is iets meer dan de 45 procent in het eerste coronajaar, 2020.
Dankzij 925 miljoen euro van de overheid en 15 miljoen voor de stations kon NS het verlies beperken tot 54 miljoen euro. Hoewel beduidend minder dan de 139 miljoen euro in 2020, sprak topvrouw Marjan Rintel van een zeer lastig jaar. ,,Corona raakte ons vorig jaar financieel keihard. De reizigersinkomsten lagen 1,1 miljard euro lager. We staan voor de opgave om weer een financieel gezonde organisatie te worden. Er ligt hiervoor een omvangrijk besparingsprogramma.”
Reizigers mogen hiervan niet de dupe worden in de vorm van veel duurdere treinkaartjes, zei ze. Volgens financiële man Bert Groenewegen is ook komend jaar overheidssteun nodig. ,,Ik schat dat we dit jaar 500 tot 600 miljoen euro nodig te hebben.” Ook daarna moet de mogelijkheid van een vangnet blijven bestaan.
Optimisme
Groenewegen wijst op diverse onzekerheden, bijvoorbeeld of werknemers meer hybride blijven werken. ,,Studenten en reizigers die eropuit gaan keren snel terug in de trein, dat zien we nu al. Maar hoe zit het met het woon- en werkverkeer, de forenzen, blijven zij vaker thuiswerken? Daar zal zeker impact zijn.”
De NS-top straalt desalniettemin optimisme uit, ondanks dat de oorlog in Oekraïne volgens topvrouw Rintel voor een smet zorgt. ,,Vandaag is een speciale dag”, stelde Rintel. ,,Na twee jaar van lockdown en coronamaatregelen gaat Nederland eindelijk weer open. Als NS kijken we uit naar meer leven in de treinen en op onze stations. Afgelopen twee jaar was het wel heel stil."
Behalve stil was het ook een moeilijk jaar. ,,Collega's moesten onder moeilijke omstandigheden werken.” Daarbij haalde ze uit naar het mondkapjesbeleid. Waar die in winkels, de horeca en in het culturele leven niet meer nodig zijn bij minder dan 500 mensen, geldt de verplichting wél in de trein. ,,Voor ons personeel leidt dit tot veel gedoe.”
Open armen
Voor nu nodigt Rintel iedereen uit de trein te nemen. ,,Of je nu naar familie gaat, naar een festival of een voetbalwedstrijd. Wij staan met open armen om de reizigers weer te ontvangen.” NS zal ook snel weer de volledige dienstregeling rijden, belooft ze. Vanwege de huidige omikrongolf kampen de spoorwegen met een hoog ziekteverzuim. ,,Momenteel rijden we 85 procent van onze treinen. Deze week hebben we echter besloten weer meer te gaan rijden. In maart rijden weer alle treinen hoop ik.”
Een lichtpuntje is dat NS in Duitsland en in Groot-Brittannië in rustig vaarwater is gekomen. Hier rijdt de spoorwegen met dochter Abellio op diverse trajecten. Zo is de reorganisatie in Duitsland vrijwel afgerond, waardoor het bedrijf niet meer langdurig verlieslatend zal zijn. In het VK is het oude concessiesysteem beëindigd en zijn veel risico's bij de Britse overheid komen te liggen. Al met al kon vorig jaar een nettoresultaat van 242 miljoen euro worden geboekt. In 2020 waren er nog hoge verliezen van ruim 757 miljoen euro.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVIDEO
Coronamaatregelen verlengd? Dan laat NS mogelijk minder treinen rijden
-
PREMIUM
Sven moet na concert noodgedwongen in zijn rolstoel overnachten in Ziggo Dome: ‘Ik moest het zelf maar uitzoeken’
Nierpatiënt Sven Better uit Arnhem mist twee benen, zit in een rolstoel en moest door de treinstoring na het concert van Ghost onverwacht overnachten in de Amsterdamse Ziggo Dome, samen met driehonderd andere gestrande concertgangers. ,,Daar sta je dan.”Arnhem -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
Reizigers mogen niet de dupe worden van het rampjaar van NS. Topvrouw Marjan Rintel zegt dat treinkaartjes niet in prijs omhoog zullen gaan. Maar dan moet het kabinet wel meewerken en met voldoende geld over de brug komen, zegt ze erbij. -
Onderzoek
Ov-personeel wil van mondmasker af: ‘Te veel Willem Engel-achtige figuren die ons provoceren’
Bijna acht op de tien conducteurs, chauffeurs en machinisten willen zo snel mogelijk van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af. Dat blijkt uit een personeelsenquête van CNV Vakmensen onder zo'n 740 ov-medewerkers.
-
met video
Tropisch weer met ‘plaknachten’ op komst, festivals nemen maatregelen
-
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.