Nu al honderden kilometers file en chaos: boeren ondanks verbod met tractoren de snelweg op

UpdateDuizenden boeren die vandaag op het Malieveld in Den Haag gaan demonstreren voor een beter landbouwbeleid trekken zich niks aan van het verbod om met hun tractoren over de snelweg te rijden. Vanmorgen vroeg reed een colonne van tientallen tractor al over de A12, de A27, A28 en de A2 richting Den Haag met honderden kilometers file tot gevolg. Vooral op de A27 staat het verkeer vast.

De politie in Den Haag heeft vanwege het protest van de boeren groot materieel ingezet als afzetting in de binnenstad in Den Haag. Er worden onder meer ME-voertuigen en vrachtwagens gebruikt om de toegangswegen naar het Malieveld en Binnenhof af te sluiten. ‘Dit is flexibel zodat het reguliere verkeer waar mogelijk door kan rijden’ laat de politie via Twitter weten.

Een colonne van enkele tientallen tractoren rijdt vanochtend op de A12 bij Woerden richting Den Haag en op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht. De boeren blokkeren alle rijbanen en rijden zo’n 40 kilometer per uur. De politie rijdt er achteraan om overig verkeer op afstand te houden en gevaarlijke inhaalmanoeuvres te voorkomen. Voor knooppunt Everdingen stond kwart voor zeven 's ochtends op de A2 tussen Den Bosch en Utrecht ruim 40 kilometer file en op de A28 tussen Amersfoort en Utrecht bij knooppunt Rijnsweerd is de file ook zo'n 40 kilometer. Op beide wegen is de vertraging dik anderhalf uur, meldt de ANWB. Ook staat er zo'n 20 km file op de A28 tussen Zwolle en Utrecht. 

‘Niet over de snelweg’

Een politiewoordvoerster meldde gisteren dat de trekkers vandaag niet over de snelweg mogen. ,,Tractoren mogen 25 kilometer per uur rijden, dat verdraagt zich niet met de rest van het verkeer dat 120 of 130 km per uur rijdt. We zullen heel goed in de gaten houden of er geen landbouwverkeer over de snelweg rijdt. Als dat wel het geval is, komen we in actie en begeleiden we de tractoren totdat ze van de snelweg af zijn’’, aldus woordvoerster Suzanne van de Graaf.

Eerst wilden de boeren met honderden tractoren de Haagse binnenstad inrijden, maar na spoedoverleg met de gemeente Den Haag is besloten dat er 75 trekkers op de verharde wegen bij het Malieveld mogen worden geparkeerd. De overige voertuigen worden bij het stadion van ADO Den Haag en op het Scheveningse strand neergezet. Boeren van Stichting Agractie (initiatiefnemer van het protest, red.) weigerden gisteren in eerste instantie nog naar het voetbalstadion te gaan, maar na intensief overleg is er toch een compromis uit de bus gerold.

Protesterende boeren op dinsdagochtend met hun tractoren op de A12 bij Utrecht onderweg naar Den Haag.
Volledig scherm
Protesterende boeren op dinsdagochtend met hun tractoren op de A12 bij Utrecht onderweg naar Den Haag. © Koen Laureij

Snelweg blokkeren

Drentse boeren zijn van plan 's ochtends de A28 te blokkeren bij Hoogeveen, in de richting Zwolle. Dat meldt RTV Drenthe. Volgens het plan gaan trekkers op beide rijbanen en de vluchtstrook rijden. Om 8 uur wordt de oprit naar de A28 bij Pesse geblokkeerd. Van daaruit gaan de trekkers de snelweg op, eerst alleen op de rechter rijstrook en de vluchtstrook. Voorbij knooppunt Hoogeveen worden zowel de twee rijstroken als de vluchtstrook ingenomen door de actievoerende boeren.

Ondertussen zijn maandagavond de eerste boeren vertrokken richting de hofstad. Een groep van ruim driehonderd Friese boeren vertrok rond 22.00 uur in colonne vanuit Hitzum richting Den Haag. Ook vanuit de provincies Groningen, Noord-Holland (Texel) en Gelderland (Achterhoek) zijn de eerste groepen vertrokken om op tijd te arriveren. ,,De politie is aanwezig maar heeft tot nu toe geen landbouwvoertuigen aan de kant gezet”, aldus een politiewoordvoerster.

In het Groningse Niezijl zijn tientallen boeren rond 22.00 uur naar Den Haag getrokken om te gaan protesteren tegen de stikstofuitspraak.
Volledig scherm
In het Groningse Niezijl zijn tientallen boeren rond 22.00 uur naar Den Haag getrokken om te gaan protesteren tegen de stikstofuitspraak. © Ingmar Vos / ProNews

Zware ochtendspits

Zware buien en het protest leiden ertoe dat de altijd al drukke ochtendspits tot extra reistijd leidt. Ook de avondspits kan drukker verlopen, omdat de buienkans in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden van het land fors toeneemt. Die buien gaan mogelijk vergezeld van onweer en hagel. Rijkswaterstaat wijst erop dat ook de naar huis terugkerende boeren tijdens de avondspits voor extra drukte kunnen zorgen.

Arjen Schuiling van Agractie verwacht dat er zo’n tweeduizend tractoren worden ingezet. ,,Die regen is voor ons een groot voordeel, dan zijn er namelijk nog meer boeren. Want dan kunnen we het land niet op om te werken en gaan de meesten alsnog protesteren. We verwachten zo’n tienduizend demonstranten, sommige collega’s hebben het al over ‘het protest van de eeuw’.’’

Het boerenprotest was maandagavond als zichtbaar langs de A1 tussen Amersfoort en Baarn. Bunschoter boeren hebben al grote tekstborden geplaatst.
Volledig scherm
Het boerenprotest was maandagavond als zichtbaar langs de A1 tussen Amersfoort en Baarn. Bunschoter boeren hebben al grote tekstborden geplaatst. © Caspar Huurdeman

Dierenactivisten

Het programma op het Malieveld begint om 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Leden van Agractie zullen het woord voeren, net als landbouwminister Carola Schouten en voormalig staatssecretaris Henk Bleker. De minister wil ook in gesprek gaan met de boeren. Kamerleden, onder wie Jacco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66), zijn eveneens van plan naar de actie te gaan. De Groot zette onlangs veel kwaad bloed bij de landbouwsector toen hij een pleidooi deed voor een halvering van de Nederlandse veestapel.

Tijdens het boerenprotest zijn er ook twee demonstraties van dierenactivisten. De eerste betoging van de dierenactivisten begint om 13.00 uur dicht bij het Malieveld, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov.

Die eerste betoging is een initiatief van Direct Action Everywhere. Dat is een organisatie die zich sterk maakt voor een wet voor dierenrechten. De tweede actie wordt gehouden door de groep Civilian Outreach. Activisten tonen dan aan het winkelend publiek beelden uit de veehouderij en van slachthuizen.

De boeren zelf zijn boos op de politiek, maar ook op de samenleving. Ze vinden dat politici, media en activisten de laatste jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst en dat ze ten onrechte zijn neergezet als dierenmishandelaars en milieuvervuilers.

Tractoren vertrekken vanuit Helmond naar Den Haag.
Volledig scherm
Tractoren vertrekken vanuit Helmond naar Den Haag. © Fotopersburo Bert Jansen / Harrie Grijseels
In het Groningse Niezijl zijn tientallen boeren rond 22.00 uur naar Den Haag getrokken om te gaan protesteren tegen de stikstofuitspraak.
Volledig scherm
In het Groningse Niezijl zijn tientallen boeren rond 22.00 uur naar Den Haag getrokken om te gaan protesteren tegen de stikstofuitspraak. © Ingmar Vos / ProNews