Volledig scherm
Een onderhoudsmonteur inspecteert een Topline HR-ketel van Nefit. © ANP

NVWA eist informatie cv-ketels Nefit op na alarm

De Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit (NVWA) eist van cv-ketelfabrikant Nefit alle informatie op over cv-ketels van het type Nefit Topline. 

Dat bevestigt een woordvoerder van de NVWA vandaag na berichtgeving van RTL Nieuws een dag eerder.

Experts Peter Coppes en Piet Maas die in opdracht van het medium onderzoek deden naar de cv-ketels, constateerden dat de ketels een verhoogd risico op brandgevaar en koolmonoxidevergiftiging opleveren. Het probleem zit volgens hen in de zogeheten warmtewisselaar. Die zou kan door hitte vervormen en heet rookgas lekken. Ook zou koolmonoxide uit de ketel kunnen ontsnappen. Alleen al in Nederland zijn ruim 128.000 van deze ketels verkocht.

Ook stelden Coppes en Maas dat Nefit, dat onderdeel uitmaakt van Bosch, waakhond NVWA structureel verkeerd geïnformeerd heeft over de gevaren en de problemen met de ketels. Daardoor is ten onrechte geen publiekswaarschuwing gedaan.

Bosch ontkende dit gisteren. ,,Alle ons bekende incidenten, relevante feiten en rapporten zijn gedeeld met de verantwoordelijke autoriteiten.'' 

Waarschuwing

Volgens de woordvoerder van de NVWA had het bedrijf al eerder een waarschuwing gekregen over het apparaat, maar toen ging het om een ander onderdeel. ,,Nefit moet ervoor zorgen dat de producten veilig zijn'', aldus de zegsman van de toezichthouder vandaag.

Volgens Nefit, dat onderdeel uitmaakt van Bosch, zou een defecte warmtewisselaar geen direct gevaar opleveren. Het bedrijf kondigde gisteren na de berichtgeving een onafhankelijk onderzoek naar de ketels aan.