OM erkent misser: liefdesrelatie tussen collega's had intern bekend moeten worden
UpdateDe top van het Openbaar Ministerie erkent dat er een fout is gemaakt, doordat een liefdesrelatie tussen twee hooggeplaatste collega's niet intern bekend is gemaakt.
Delen per e-mail
Het OM geeft de misser toe in een persverklaring die is uitgebracht naar aanleiding van een verhaal in NRC van vandaag. In de top van het Openbaar Ministerie zouden de onderlinge verhoudingen 'ernstig verstoord' zijn geraakt als gevolg van een jarenlang verzwegen intieme relatie tussen hoofdofficier van justitie in Rotterdam Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Zij is in 2011 onder verantwoordelijkheid van Van Nimwegen benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Saillant detail: uitgerekend Van Nimwegen was in die tijd verantwoordelijk voor de personeelszaken.
Van der Valk-hotel
De twee zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel, terwijl hun chauffeurs wachtten op de parkeerplaats, beschrijft het dagblad, dat er handgeschreven brieven over ontving van een anonieme klokkenluider.
Weggewuifd
Klachten over die benoeming zouden zijn weggewuifd door de top van het OM. Omdat zij daar geen gehoor vonden, heeft een aantal aanklagers in 2014 bij de top van het ministerie van Justitie geklaagd over nepotisme, schrijft NRC. Meerdere bronnen bevestigen daarin dat toenmalig minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven bepaalden dat de man per direct uit het college van procureurs-generaal moest worden gezet. Hij kon vervolgens aan de slag op het parket in Rotterdam.
Vertrouwensbreuk
Collega's voelen zich onveilig en men durft geen kritiek meer op elkaar te leveren
Maar daarmee is de kou volgens hun directe collega's nog niet uit de lucht. De kwestie speelt weer omdat het stel er sinds vorig jaar openlijk voor uitkomt een 'partnerrelatie' te hebben. Hun verhouding heeft volgens betrokkenen geleid tot een 'vertrouwensbreuk' in het hoogste overlegorgaan. In deze groepsraad zitten alle zeventien leidinggevende aanklagers en tot dat selecte groepje behoort niet alleen de man, Van Nimwegen, maar óók zijn partner, Bloos.
Rokkenjager
De spanning is verder opgelopen doordat Heleen Rutgers sinds deze maand als nieuwe hoofdofficier van justitie van het parket Oost-Brabant is benoemd. Met haar heeft Marc van Nimwegen, die bekend staat als rokkenjager, een intieme relatie gehad, voordat zijn romance met Bloos begon. Óók zij maakt deel uit van het clubje van zeventien leidinggevende aanklagers.
'Betrapt'
Hun affaire zou aan het licht gekomen zijn, doordat het stel per ongeluk werd 'betrapt' door een observatieteam van de politie dat een verdachte in de gaten moest houden. Heleen Rutgers laat aan NRC weten niet op de zaak in te willen gaan. Zij noemt het 'rare vragen'.
Terugkijkend vindt het College dat daar toen ook intern bekendheid aan had moeten worden gegeven
,,Collega's voelen zich onveilig en men durft geen kritiek meer op elkaar te leveren'', zegt een hoofdofficier van justitie die anoniem wil blijven. ,,Als iemand kritiek levert op Bloos, krijgt hij van Van Nimwegen de wind van voren'', reageert een ander. Ook is er angst dat het stel strafzaken bespreekt die ze niet geacht worden te delen. Dat kan een probleem zijn, als onderzoeken van verschillende parketten elkaar raken.
De man heeft in het voorjaar van 2016 aan de toenmalige voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar gemeld dat hij een relatie had met Marianne Bloos. In de persverklaring geeft het OM nu toe dat er toen een fout is gemaakt. ,,Terugkijkend vindt het College dat daar toen ook intern bekendheid aan had moeten worden gegeven. Dat is niet gebeurd, en dat had wel gemoeten.''
Bijzonder is dat het college vóór het verschijnen van het artikel in NRC nog de volgende reactie aangaf: ,,Het college was in 2016 van mening dat deze relatie zich verhoudt met de gedragscode Integriteit Rijk. Ook nu ziet het college geen reden om daar anders tegenaan te kijken.''
'Brabantse maffia'
Topfuncties bij het OM - waar in totaal zo'n negenhonderd officieren van justitie werken - zijn er maar liefst acht in handen van medewerkers die zijn opgeleid of de baas waren bij het relatief kleine parket van Breda. Zelf noemen zij zich gekscherend 'de Brabantse maffia' van het OM. ,,Het is een vriendenclub die elkaar vooruit helpt en het zijn aanklagers die elkaar vrijwel nooit tegenspreken'', zegt een officier van justitie.
Privé
Het Openbaar Ministerie geeft aan dat de 'verstoorde verhoudingen' in de volgende 17-koppige groepsraad aan de orde komt. Het OM betreurt het dat medewerkers met naam worden genoemd. ,,Het college betreurt dat zij en hun gezinnen door deze berichtgeving in hun privéleven worden geschaad.'' Bloos en Van Nimwegen zeggen zich 'bewust te zijn van de verantwoordelijkheden om onderscheid te maken tussen onze partnerrelatie en de werkrelatie'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Horecamedewerkers en kappers hebben gemiddeld vaker corona gehad
Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers komt corona vaker voor. Dat blijkt uit een studie van GGD West-Brabant. -
video
De Jonge: begin juli kan iedereen ten minste deels geprikt zijn
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli minimaal één maal geprikt zijn, mits de nu verwachte leveringen doorgaan. Dat heeft coronaminister Hugo de Jonge dinsdag gezegd bij het televisieprogramma Op1. -
Frank in quarantaine
Zoiets moet je niet verbergen, maar de kern van je speech maken
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 351. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
Taakstraf bij NS voor jongeren die strafbaar feit plegen op station
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op een station of in een trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd moet worden op het station. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en NS hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend. -
VIDEO
Veel kinderen met beperking eenzamer dan ooit door coronatijd
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind onder 161 gezinnen, waarin tenminste één kind een beperking heeft.
-
PREMIUMColumn
Een prostituee bezoeken? Prima. Maar bezoek er één die het vrijwillig doet
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMBV de Liefde
Albert: ‘Ik had heus wel gevoelens voor mijn vrouw, maar ze kwam nooit zo dichtbij als Gracia’
In de rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Albert (53) voelt zich weer 17 nu hij na jaren terug is bij Gracia (53). Hun liefdesverhaal leest als een roman. -
Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega op marinebasis
De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft maandag een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou afgelopen donderdag een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt.