Strandgangers aan  de Wassenaarse Slag ontvluchten de zandstorm die een traumahelikopter veroorzaakt die zwemmers in nood komt helpen.
Volledig scherm
Strandgangers aan de Wassenaarse Slag ontvluchten de zandstorm die een traumahelikopter veroorzaakt die zwemmers in nood komt helpen. © Regio15

Omgekomen zwemmers bij Haagse kust zijn Duits en Pools

updateDrie zwemmers die zondagavond rond 18.30 uur in de problemen kwamen in zee voor de Haagse kust zijn verdronken. Een man verdronk bij het Zuiderstrand, twee anderen bij de Wassenaarse Slag. De drie slachtoffers, een Duitser en twee Polen, werden nog gereanimeerd maar dat bleek tevergeefs. 

Op het Scheveningse strand ging het flink mis. Daar was een 40-jarige Duitse zwemmer te ver de zee in gegaan, waardoor die in de problemen kwam, vertelt een medewerker van strandtent La Cantina. ,,Het gebeurde hier recht voor het terras, iedereen heeft het gezien.” Kinderen zouden als eerste alarm hebben geslagen. Een traumahelikopter kwam nog ter plaatse, maar medische hulp kwam te laat, het slachtoffer overleed nog op het strand. Bij de bezoekers van La Cantina zat de schrik er goed in. ,,Bijna iedereen is direct naar huis gegaan.” Buurtbewoners vertellen dat de stroming altijd sterk is voor het Zuiderstrand.

Rond hetzelfde tijdstip raakten ook in de zee bij de Wassenaarse  Slag twee Poolse mannen van 31 en 23 jaar oud in de problemen. Twee traumahelikopters kwamen ter plaatse om de reddingsbrigade bij te staan. De kustwacht kreeg de melding dat een van die zwemmers op het strand gereanimeerd werd en de tweede drenkeling nog altijd vermist werd. Daarop werden KNRM en reddingsbrigade gealarmeerd en een helikopter van de kustwacht kwam vanaf de Maasvlakte om mee te zoeken.  

Vanaf een van de reddingsboten kwam even later de melding dat ook de tweede persoon uit het water was gehaald. Ook die werd gereanimeerd. Voor beide mannen kwam de redding echter te laat. 

Nadat de zoekactie afgebroken was, kwam het bericht dat er nog een derde persoon vermist zou zijn. Dat bleek loos alarm. Voor de zekerheid is nog verder gezocht of er meer drenkelingen waren, maar volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Haaglanden zijn die niet aangetroffen en is de zoekactie beëindigd. ,,Uiteraard is dit ook heel heftig voor de hulpverleners, is er verslagenheid bij de mensen op het strand. Voor hen staat het team collegiale ondersteuning klaar, een soort slachtofferhulp.”

Waardoor de zwemmers  in de problemen kwamen, is niet bekend. Zowel de kustwacht als de Veiligheidsregio hebben geen bijzondere omstandigheden gezien, waardoor bijvoorbeeld de zeestroming plotseling veranderde.