OMT: Geen quarantaine meer voor kinderen zonder klachten
Kinderen tot en met 12 jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij geen klachten hebben, adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met iemand die het virus onder de leden had. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan. Ook wordt geadviseerd contact met ouderen voor minstens tien dagen te vermijden.
Kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar mogen er ook voor kiezen om vijf dagen in quarantaine te gaan. Die stopt dan na een negatieve test bij de GGD.
Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn, vinden de experts. Bij een uitbraak krijgen alle leerlingen het advies zich dagelijks te testen. Dit geldt voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs, ook als leerlingen 18 jaar of ouder zijn. Verder vindt het OMT dat het zogeheten ‘snottebellenbeleid’ van kracht kan blijven. Dat betekent dat kinderen tot en met drie jaar niet getest hoeven te worden en niet thuis hoeven te blijven met lichte klachten.
Het OMT erkent dat dit advies ‘zeker’ tot meer besmettingen zal leiden, ook onder volwassenen. Toch weegt het belang van het onderwijs zwaar genoeg om met dit advies te komen, schrijft voorzitter Jaap van Dissel.
De PO-raad hoopt dat het kabinet het advies opvolgt, omdat met het huidige beleid de continuïteit van het onderwijs ‘ontzettend onder druk is komen te staan’, aldus Freddy Weima, voorzitter van de sectororganisatie voor het primair onderwijs. ,,Met de versoepeling van deze regels kunnen weer meer kinderen naar school, we weten hoe belangrijk dat is voor hun ontwikkeling.” Wel moet volgens Weima ook oog gehouden worden voor zorgen over het coronavirus bij onderwijspersoneel.
Het kabinet is het vandaag eens geworden over de versoepelingen. Dit kunnen we verwachten:
Gratis zelftests voor iedereen
Ook vindt het OMT dat zelftests gratis moeten worden voor iedereen. De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.
Vorig jaar november deed het OMT eenzelfde oproep. Toen waren er ruim 20.000 positieve tests per dag. Nu worden er dagelijks ongeveer 65.000 positieve tests geregistreerd. In werkelijkheid testen waarschijnlijk zelfs nog meer mensen positief op het virus omdat de GGD’s achterlopen met de verwerking van alle uitslagen.
Het OMT adviseert om bij aanhoudende klachten nog een zelftest te nemen als een eerdere testuitslag negatief was. De omikronvariant wordt minder goed vastgesteld door de huidige zelftesten. Het advies aan iedereen om regelmatig een zelftest te doen, geldt al langer. Het kabinet adviseert sinds november om een zelftest te doen voorafgaand aan bezoek. Daarna waren zelftests binnen enkele dagen in veel winkels uitverkocht. Ook voor terugkerende reizigers geldt sinds vorig jaar mei het advies om een zelftest te doen bij aankomst in Nederland.
Piekbezetting
Door het vooralsnog lage aantal ic- en ziekenhuisopnames, heeft de Nederlandse zorg een ‘gunstige uitgangspositie verworven om een volgende golf aan te kunnen', schrijft het Outbreak Management Team in zijn jongste advies aan het kabinet. De experts verwachten ‘na januari’ een toename van het aantal opnames, met een ‘piekbezetting’ begin maart.
Het OMT benadrukt dat zijn voorspellingen, gebaseerd op modellen, nog steeds erg onzeker zijn. Maandag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding een ‘omslagpunt’ in de bezetting van de ziekenhuizen. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer wat toegenomen.
In het advies aan het kabinet benadrukt het OMT dat er weer ‘een groot beroep op de zorg gedaan moet worden’. Nog ‘meer dan voorheen’ zullen ook huisartsen, mantelzorgers, wijkverpleegkundigen en verpleeghuismedewerkers dat merken. Dit heeft ‘mogelijke consequenties voor geplande zorg’, het kan zo zijn dat operaties weer worden uitgesteld.
Het kabinet besluit morgen definitief wat het met het OMT-advies doet. Premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers lichten het besluit ‘s avonds toe op een persconferentie.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie wilde 'gangmaker' Rodney (44) dood hebben? 'Hij verdiende het niet om zo dood te gaan’
In het huis van de in februari doodgeschoten Rodney Mijnals is na de moord een hoeveelheid drugs aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat de 44-jarige Amsterdammer actief was in de drugshandel en daarmee in de problemen is gekomen. Een conflict in de relationele sfeer wordt echter ook niet uitgesloten, zo werd gisteravond duidelijk in Opsporing Verzocht. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Wat vieren we op Hemelvaartsdag?
In het voorjaar staan er regelmatig vrije dagen op de agenda, dankzij een handjevol nationale feestdagen. Op 26 mei is Hemelvaartsdag aan de beurt, maar wat vieren we dan eigenlijk? En wat kan je doen op deze lentedag? -
Onveilig gevoel in de trein? App het noodnummer, of bel direct 112
Een vrouw van 19 jaar is maandag veertig minuten lang aangerand in de trein van Amsterdam naar Alkmaar. Gedurende de rit kon ze geen alarm slaan omdat er geen conducteur in de buurt was. Maar wat kun je wel doen als je je onveilig voelt? De NS wijst graag nog eens op het speciale noodnummer. -
CORONAVIRUS
LIVE | GGD’s sluiten testlocaties vanwege storm Corrie, nieuw dagrecord met 75.199 positieve tests
Het RIVM meldde zondag 75.199 nieuwe besmettingen over de afgelopen 24 uur. Dat is een nieuw dagrecord sinds de coronapandemie begon. Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. En test- en vaccinatielocaties in Vlissingen, Rotterdam, Purmerend en Zaandam zijn uit voorzorg gesloten vanwege de verwachte storm Corrie.Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VIDEO'S
Kabinet haalt land van lockdown-slot: horeca, cultuur open tot 22.00 uur, publiek weer welkom in stadions
Het kabinet maakt grotendeels een einde aan de harde lockdown. Horeca, cultuur, evenementen en stadions mogen weer open tot 22.00 uur ‘s avonds. Wel komt er een maximum aan het aantal bezoekers en moet er gewerkt worden met de coronapas (3G). De versoepelingen moeten woensdag ingaan, bevestigen Haagse bronnen. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.