Ondanks alle inspanningen in Brabant: explosieve stijging van dumpingen met drugsafval

VIDEOOndanks alle inspanningen om de productie van synthetische drugs in Brabant tegen te gaan, stijgt het aantal dumpingen van drugsafval daar met eenderde. Het aantal lozingen van chemisch afval van xtc-pillen in de rest van Nederland groeide nog veel harder.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die deze krant bij de politie heeft opgevraagd. Waar het aantal lozingen van chemisch drugsafval in Nederland in 2017 nog bleef steken op net iets boven de tweehonderd, is dit het afgelopen jaar gestegen naar bijna driehonderd. Een stijging van 42 procent.

Vaak gaat het om tientallen vaten met duizenden liters chemisch afval die ‘s nachts op rustige plekken uit busjes worden gegooid, maar in oktober staken criminelen bijvoorbeeld ook in een woonwijk een vrachtwagen vol drugsafval in brand. Door het verbieden van grondstoffen voor drugs, gaan criminelen nu zelf chemicaliën mengen om pillen te maken en dat veroorzaakt meer afval.

Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Zorgen

In 2018 is in elf van de twaalf provincies meer gedumpt dan het jaar ervoor. Uitschieter was wederom Noord-Brabant met 109 dumpingen, tegen 83 in 2017. Het grootst was de toename in West-Brabant: 46 illegale stortingen in 2018 tegen 27 het jaar ervoor. Oost-Brabant spant al enige jaren de kroon. Vorig jaar waren er 63 dumpingen van chemisch drugsafval, in 2017 nog 56. In Zeeland steeg het aantal van twee naar acht.

Het stijgend aantal stortingen van chemisch afval baart de politie zorgen. Portefeuillehouder drugs bij de Nationale Politie Max Daniel: ,,Waar voorheen het productieproces in het zuiden van het land plaatsvond, zie je nu overal in het land productielocaties ontstaan.’’

Volledig scherm
© Bert Jansen

Lucratieve handel

Volgens de politie komt dit doordat synthetische drugs zoals xtc en amfetamine ‘een ongelofelijk lucratieve handel’ is. Drugsexpert Daniel beschrijft hoe criminelen woekerwinsten maken. ,,In Australië kost een pilletje 25 dollar, dat betekent dat één pilletje zeventien keer over de kop gaat.’’

Criminelen in Nederland hebben in 2017 voor minstens 18,9 miljard euro aan xtc en amfetamine geproduceerd, zo becijferde de Politieacademie eerder. Het kabinet trok vorig jaar 100 miljoen euro uit om drugscriminelen te bevechten. In het zuiden van Nederland is fors ingezet om de productie van synthetische drugs tegen te gaan. Daniel: ,,We hoopten dat er sprake was van een waterbedeffect. Dat zou betekenen dat dumpingen in Brabant zouden afnemen, maar dat is helaas niet het geval.’’

Politie bezorgd om dumpingen: ‘Overal in het land ontstaan productielocaties’ (Premium) 

  1. Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavirus als schuldige aan

    Coolblue verhoogt plots prijzen en wijst na enkele dagen ophef coronavi­rus als schuldige aan

    Er is op sociale media consternatie over een plotse prijsstijging die webwinkel Coolblue onaangekondigd heeft doorgevoerd. Verscheidene klanten merkten dat de producten die ze in hun mandje hadden opgeslagen opeens een stuk duurder waren geworden. De wildste speculaties deden meteen de ronde over de reden van de prijsstijgingen. Bij Coolblue wordt enigszins mysterieus gedaan, maar de marketingafdeling vertelt nu dat het coronavirus de schuldige is.
  2. Gezin woont nog steeds tegenover homo-seksplek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Gezin woont nog steeds tegenover ho­mo-seks­plek: ‘Niets lijkt deze heren tegen te houden’

    Kim Duin-Oosterman en haar gezin betrokken in de zomer van 2018 een karakteristieke jaren 30-woning in Benningbroek. Wisten ze toen veel dat de kinderkamers uitkeken op een ontmoetingsplaats voor homoseksuele mannen. Uit wanhoop stapte Duin-Oosterman vorig jaar naar diverse media. Nu, een jaar later, is er nog maar bar weinig veranderd. ,,Onze kinderen houden hun gordijnen permanent gesloten’’, verzucht de bewoonster aan de telefoon.