De ingestorte parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert haar rapport nadat de garage op 27 mei 2017 door een constructiefout in de vloer deels instortte.
Volledig scherm
De ingestorte parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert haar rapport nadat de garage op 27 mei 2017 door een constructiefout in de vloer deels instortte. © fotopersburo Bert Jansen

Onderzoek instorten parkeergararage Eindhoven: prijsconcurrentie gaat ten koste van de veiligheid

De veiligheid in de bouwsector wordt ondergeschikt gemaakt aan de prijsconcurrentie, meldt EenVandaag op basis van een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). 

Dat oordeel velt de OVV na onderzoek naar de instorting van een parkeergarage op Eindhoven Airport. Het onderzoeksrapport wordt later vandaag gepresenteerd, maar is nu al in handen van EenVandaag.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een reeks incidenten in de bouwsector. Met eerdere conclusies en aanbevelingen is weinig gedaan. Het afwentelen van schuld krijgt prioriteit boven verbetering van veiligheid, vindt de OVV.

Bij het verwerven van opdrachten gaat de laagste prijs boven het verbeteren van de veiligheid. ,,Een sterke sturing op prijs kan onwenselijke gevolgen hebben voor de (constructieve) veiligheid van een gebouw", schrijft de OVV.

Volgens de onderzoekers liet ook de wapening in de bollenvloeren, die anders dan gebruikelijk eem kwartslag waren gedraaid, te wensen over. Die wapening die de vloer stevigheid moeten geven was te kort waardoor de vloeren te weinig draagkracht hadden en de twee lagen van elkaar loslieten, zo meldt Eenvandaag.

De raad deed onderzoek naar het bouwongeluk op Eindhoven Airport in mei vorig jaar. Bouwvakkers ontsnapten toen aan de dood.