Onderzoek: ministeries antwoorden steeds trager op WOB-verzoek
De afhandeling van verzoeken om informatie bij de Rijksoverheid op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) verloopt steeds trager. Tot die conclusie komen het Instituut Maatschappelijke Innovatie en de Open State Foundation op basis van recent eigen en vergelijkend onderzoek van voorgaande jaren.
Ministeries doen tegenwoordig gemiddeld 161 dagen over de beantwoording, terwijl de wettelijke termijn uiterlijk twee maanden is.
Drastische cultuurverandering
In de onderzochte periode - van oktober 2020 tot en met september 2021 - werd bij ruim 80 procent van de bijna duizend WOB-verzoeken de termijn van twee maanden overschreden. De twee organisaties die zich bezighouden met transparantie bij de overheid, laten weten dat volgens vergelijkbaar onderzoek het in 2016 nog om 61 procent ging en in 2019 om 71 procent.
De ministeries van Justitie en Veiligheid (gemiddeld 188 dagen), Financiën (191 dagen) en Infrastructuur en Waterstaat (206 dagen) zijn het traagst in de afhandeling van de verzoeken die journalisten, maar ook burgers kunnen indienen. Ook de best presterende ministeries (Defensie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) halen met een gemiddelde behandeltijd van respectievelijk 96 en 74 dagen de wettelijke norm niet.
,,Deze conclusies schreeuwen om een drastische cultuurverandering”, zegt directeur Serv Wiemers van Open State Foundation als reactie op het rapport getiteld Ondraaglijk Traag. ,,Politici en ambtenaren moeten een WOB-verzoek als een compliment zien; niet als corvee. Vertrouwen win je terug met vertrouwen.”
Geen excuus
Dat de WOB-verzoeken veel te omvangrijk zouden zijn, kan volgens de onderzoekers niet als excuus worden gebruikt voor de trage behandeling. Slechts bij 14 procent worden meer dan 250 pagina’s verstrekt. Daarnaast gaat het bij bijna 60 procent om maximaal 50 pagina’s die openbaar worden gemaakt.
Bij de bovengenoemde cijfers zijn tevens de WOB-verzoeken die over corona gaan buiten beschouwing gelaten. Die worden door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport anders behandeld, omdat daarvoor minder tijd is vanwege de crisis. Die specifieke corona-WOB’s hadden een gemiddelde verstrekkingstermijn van 225 dagen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Faunabescherming wint slepende zaak over Het Loo, minister moet bezwaar behandelen
De minister voor Natuur en Stikstof moet het bezwaar van de Faunabescherming tegen de miljoenensubsidie voor Kroondomein Het Loo alsnog behandelen. Dat is de uitkomst van de rechtszaak die de stichting aanspande. ,,We zijn op alle punten in het gelijk gesteld’’, zegt voorzitter Niko Koffeman. -
Beschonken 19-jarige automobilist rijdt groep wielrenners aan in Zeeland
Op de Oude Zeedijk bij het Zeeuwse Retranchement heeft een 19-jarige automobilist uit Drenthe een groep wielrenners uit België aangereden. Drie van hen raakten gewond. De automobilist bleek onder invloed van alcohol te zijn. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
1941-2022
Oud-politicus Mohamed Rabbae (81) overleden: ‘We moeten onze grote pionier loslaten’
Oud-politicus Mohamed Rabbae (GroenLinks) is overleden. Hij werd geboren in Marokko, in Nederland stierf hij op 81-jarige leeftijd. ‘Wij moeten helaas onze pionier loslaten.’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
rechtszaak
Oud-politiechef die racisme aankaartte, eist baan terug: ‘Ik sliep met een mes onder mijn bed’
De ontslagen klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie blootlegde, wil haar baan terug. Anders eist ze een schadevergoeding van 300.000 euro. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Den Haag. -
Grote inhaalslag voor de horeca, maar prijs biertje blijft stijgen
De horeca herstelt zich in razend tempo van de afgelopen twee coronajaren. ING spreekt zelfs van ‘op volle kracht vooruit’ in een nieuw rapport. De sector is komend jaar alweer terug op pre-coronaniveau, is de verwachting. Ondertussen stijgt de prijs van een biertje door. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.