Onderzoek: Online onderwijs belangrijke reden voor uitval bij studies
VideoHet online onderwijs op hogescholen en universiteiten, door corona hét alternatief voor colleges, was afgelopen jaar de belangrijkste reden dat studenten switchten of uitvielen bij hun studie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Van de uitvallers geeft 85 procent aan dat het online-onderwijs (door corona) daar zeker of enigszins aan heeft bijgedragen, toont onderzoek - begin dit jaar uitgevoerd onder ruim 1000 eerstejaars - aan van Qompas, een bedrijf dat is gespecialiseerd in loopbaanontwikkeling.
Veruit de meeste switchers of stoppers vonden online onderwijs niet motiverend; ruim twee derde miste sociaal contact en 52 procent kon de stof niet goed volgen en eenzelfde percentage vond het saai.
Thuis wonen of op kamers
Overigens bestaat er verschil tussen studenten die thuis zijn blijven wonen en studenten die op kamers zijn gegaan. Van de studenten op kamers geeft 73 procent aan dat corona zeker heeft bijgedragen aan de uitval. De thuiswonende studenten zijn daarover iets minder stellig.
Een ruime meerderheid van de uitvallers is niet tevreden met de begeleiding voor de eerstejaars tijdens corona. Vooral studenten die gestopt zijn, gaan stoppen of daarover twijfelen voelen zich ook eenzaam.
Al jaren schommelt het aantal eerstejaars dat switcht of uitvalt rond de 32 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De belangrijkste redenen om te switchen of stoppen volgens studenten is dat de studie niet leuk genoeg is, dat het anders is dan verwacht, dat zij zich niet op hun plek voelen en dat het bovendien te saai is.
Studiekeuzecheck
Opleidingen werken met de studiekeuzecheck, zodat de student kan controleren of de studie bij hem of haar past, nog voordat diegene van start gaat. Alle studenten hebben recht op een studiekeuzecheck en een opleiding kan deelname ook verplicht stellen. Na de check volgt een niet-bindend advies. Het idee is dat op deze manier uitval en switchen zo veel mogelijk wordt voorkomen.
Meer dan de helft van de uitvallers (53 procent) heeft door de studiekeuzecheck vooraf niet kunnen vaststellen of dit de juiste studie voor hen was. Van de doorstudeerders kon een derde dit niet bepalen, zo blijkt uit het onderzoek.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Familie Donker Dohmen bedacht list om zonen twee namen mee te geven, nu mag iedereen dat
Wat een strijd was het, toen het echtpaar Donker Dohmen hun twee achternamen wilde doorgeven aan hun kinderen. Terwijl vrouwen steeds geëmancipeerder werden, was het kiezen van achternamen tot dinsdag ‘ouderwets’ beperkt, vaak in het nadeel van de moeder. ,,Het was net of ik er niet bij hoorde”, vindt Sandra, moeder van drie zonen. Waar zij destijds een list bedachten, kan vanaf nu iedereen twee achternamen krijgen. -
PREMIUMmet video
’s Avonds slaat Nabil de tanden van zijn tegenstanders uit hun mond, overdag runt hij een tandartspraktijk
Hij ziet er op straat vrij onschuldig uit, maar in de ring verandert de beruchte vechtsporter Nabil ‘Tyson’ Haryouli (23) in een beest. De kans dat hij de tanden van zijn tegenstander uit zijn mond slaat, is groot. Maar geen zorgen: Nabil heeft namelijk onlangs zijn eigen tandartspraktijk geopend.Den Haag -
PREMIUM
Michiel heeft zijn splinternieuwe BMW pas 3 weken, nu is hij leeggeroofd (en wel op hele bijzondere manier)
Drie weken heeft Michiel Castelijns van zijn nieuwe BMW mogen genieten. Afgelopen maandagochtend belde zijn buurman bij hem aan: ‘Of hij dat vuistgrote gat in de zijkant van zijn deur had gezien?’ Via dat gat hadden autodieven in het holst van de nacht zijn hele auto leeggehaald. De schade? ,,Waarschijnlijk tussen de 10.000 en de 15.000 euro.”Utrecht -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
Jeugdbeschermer begeleidt straks minder kinderen en gezinnen: betere kwaliteit, langere wachtlijsten
Jeugdbeschermers hoeven straks veel minder kinderen en gezinnen met problemen te begeleiden dan nu het geval is. Dat zorgt voor meer kwaliteit, maar ook oplopende wachtlijsten. -
-
-
PREMIUMColumn
Hup, gooi die scholen open! Het heeft lang genoeg geduurd
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?