Onderzoeker zeespiegelstijging: Nederland is als een badkuip
Nederland is een soort leeggepompte badkuip, met aan de randen steeds hoger staand water, stelt Aimée Slangen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Slangen is hoofdauteur van het onderwerp zeespiegelstijging in het VN-klimaatrapport dat maandagochtend verscheen. ,,Hoe dichter het water bij de rand komt, hoe groter de kans op overstromingen als het stormt.”
Het stijgen van de zeespiegel door opwarming van de aarde is onomkeerbaar, aldus het VN-klimaatpanel IPCC maandag. Slangen: ,,Zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door de opwarming van het klimaat. Het is een soort thermometer van klimaatverandering, omdat er zo veel belangrijke processen in samenkomen. Warmer oceaanwater zet uit en daardoor komt de zeespiegel hoger te staan. Ook komt er smeltend landijs van gletsjers en ijskappen in de oceaan terecht waardoor de zeespiegel nog verder stijgt. Daarnaast wordt er grondwater opgepompt voor bijvoorbeeld consumptie en irrigatie van landbouwgrond, en ook dit water komt uiteindelijk in de oceaan terecht.”
Volgens klimaatexpert Bart van den Hurk, eveneens een van de hoofdauteurs van het rapport, moet Nederland zich weerbaarder maken tegen de stijgende zeespiegelstijging en toenemende weersextremen Van den Hurk onderzoekt voor Deltares, een kennisinstituut op het gebied van water en bodem, de invloed van klimaatverandering op allerlei zaken die te maken hebben met de waterhuishouding.
Weerbaarder
Er zijn al programma’s die zich erop richten Nederland weerbaar te maken tegen weersextremen en de stijgende zeespiegel, maar er zal hier en daar een tandje bij moeten, stelt Van den Hurk. ,,Dat is één ding dat zeker is.” Want ons land gaat te maken krijgen met meer overstromingen, extremer weer, een zeespiegel die blijft stijgen en watertekorten. We zullen verder vooruit moeten kijken, om zo beter te voorspellen wat er in de toekomst nog gaat gebeuren, vindt hij. ,,Er zijn veel dingen die nu meevallen maar straks enorm kunnen gaan spelen. We hebben nog aardig wat creativiteit nodig om in kaart te brengen wat er kan gebeuren en wat we ertegen kunnen doen.”
Ook is het noodzakelijk om te leren van ervaringen als de recente overstromingen in Limburg, stelt hij, want de grilligheid van rivieren gaat toenemen. Onder meer in het stroomgebied van de Maas en de Rijn, zegt hij. Dat betekent dat omwonenden van deze gebieden in de toekomst vaker te maken krijgen met overstromingen.
Maar ook gaan naar verwachting watertekorten spelen in deze rivieren, wanneer het lang niet regent en er meer water verdampt door de stijgende temperatuur. ,,We zijn voor een groot deel afhankelijk van de watertoevoer van de Maas en de Rijn.” Het is volgens Van den Hurk een kwestie van risicomanagement om ervoor te zorgen dat de drinkwatervoorziening op peil blijft, schepen kunnen blijven varen, de watervoorziening in kwetsbare natuurgebieden op pijl blijft en we het zout buiten kunnen houden. ,,Het is belangrijk dat we dit in de toekomst niet uit de hand laten lopen.”
Smeltwater
De getallen uit het IPCC-rapport verschillen niet heel veel met het vorige rapport uit 2013, aldus Aimee Slangen. Wel is het nieuwe rapport preciezer. ,,Zo kunnen we nu concreet maken wat de verwachte bijdrage van het smelten van Antarctica is voor verschillende broeikasgas-scenario’s, terwijl dit in het vorige rapport nog niet kon.” Hoe sterk de zeespiegel stijgt, verschilt namelijk regionaal, aldus het NIOZ. In Noord-Europa is het smelten van Antarctica extra relevant. Door een effect van de zwaartekracht zorgt het smeltwater van de Zuidpool aan onze kant van de wereld voor een extra zeespiegelstijging van 10 procent bovenop de wereldgemiddelde zeespiegelstijging.
Door die zeespiegelstijging gaan we volgens het NIOZ in Nederland veel vaker hoog water meemaken, namelijk iedere twee tot tien jaar. Concreet betekent het dat de Oosterscheldekering of de Maeslantkering veel vaker dan nu dicht moeten gaan om overstromingen vanuit zee te voorkomen. Het IPCC-rapport laat volgens het NIOZ zien dat de mate van de zeespiegelstijging sterk wordt bepaald door de hoeveelheid broeikasgassen die we vanaf nu uitstoten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
CBS: evenveel melkkoeien in veehouderij, ‘varkensstapel’ wel geslonken
Het aantal melkkoeien is in 2022 ongeveer gelijk gebleven. Al een paar jaar zijn er om en nabij evenveel melkkoeien in Nederland. Wel is er in vergelijking met 2017 een daling te zien van 7 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op de vrijdag na de Provinciale Statenverkiezingen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
VN-chef noemt klimaatrapport doodsklap voor fossiele brandstof
Het rapport van het IPCC (Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering) moet de doodsklap zijn voor kolen, olie en gas. Zo luidde de eerste reactie van VN-chef António Guterres op het vanmorgen gepresenteerde klimaatrapport. Het geeft volgens Guterres aan dat de fossiele brandstoffen de aarde verwoesten en het rapport geeft de mensheid de waarschuwing ‘code rood’. -
Met video
Herfstachtig begin van de lente: komende week wordt nat en onstuimig met harde windstoten
Terwijl maandagavond de astronomische lente officieel van start gaat, beloven de weergoden weinig goeds. Nederland wacht een zeer natte en onstuimige week. Tegen het eind van de week kunnen buien gepaard gaan met zware windstoten, meldt Weerplaza. Daarmee dreigt maart veel natter te worden dan in voorgaande jaren.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMmet video
Topjudoka vloert winkeldief: ‘Hij was een halve minuut lang bevroren, keek me met zúlke ogen aan’
Hij wist nog aan de beveiliger te ontkomen, maar toen was het geluk van een Rotterdamse winkeldief toch écht op. Wat heet: nog geen halve minuut later werd hij gevloerd door de toevallig passerende olympisch judoka Roy Meyer (31). ,,Hij bevroor gewoon.”Rotterdam -
Milieuorganisaties: luister naar wanhoopskreet van de klimaatwetenschap
Een nieuw kabinet moet in het regeerakkoord besluiten om het klimaatdoel voor Nederland op te hogen, in lijn met de opwarming van de aarde, zegt Greenpeace in reactie op het rapport van VN-klimaatpanel IPCC. Volgens Natuur & Milieu is het huidige klimaatbeleid is ‘bij lange na’ niet voldoende om het tij te keren. ,,Meer weersextremen komen op ons af en de zeespiegel stijgt tot drie keer sneller dan in de jaren zeventig. Klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de mensheid en de planeet”, aldus de organisatie.