Schoolplein schoo
Volledig scherm
Schoolplein schoo © NH Nieuws

Onrust op school na klachten over ‘stokslagen’ door juf: ‘Dat er iets niet door de beugel kon, is zeker’

Een juf in Zaandam is op non-actief gesteld om de rust op de basisschool te bewaren, nadat klachten waren binnengekomen over fysieke en emotionele mishandeling van kinderen. De interim-directeur: ,,Dat er iets is gebeurd wat niet door de beugel kan, is zeker, maar ik kan me niet voorstellen dat er lijfstraffen zijn uitgedeeld.”

Het schoolbestuur, Zaan Primair, heeft een extern bureau ingehuurd om onderzoek te doen naar de situatie op basisschool De Voorzaan in Zaandam. Op donderdag 19 september beklaagden ouders zich op de school over de wrede manier van lesgeven die de juf van groep 3c erop zou nahouden.

Kinderen zouden zijn geslagen met een stok, moesten van de grond eten, werden gekleineerd door hun eigen juf en als ze niet luisterden, moesten ze met hun knieën op de grond zitten. Tien ouders van de klas met circa 30 leerlingen hebben een klacht ingediend. De klachten worden onderzocht door een externe onderzoekscommissie; de resultaten worden in november verwacht.

Een paar dagen nadat de klachten bekend werden, heeft de directeur zich voor onbepaalde tijd ziek gemeld. Ruud Janssen (67) trad 23 september aan als interim-directeur op de school met 283 leerlingen.

Heftige aantijgingen

Janssen wil benadrukken dat de juf niet op non-actief is gesteld om disciplinaire redenen, maar om de orde te bewaken tot het onderzoek is afgerond.

,,Dat er iets is gebeurd wat niet door de beugel kan, is zeker”, zegt Janssen tegen Het Parool. ,,Maar ik kan me niet voorstellen dat er lijfstraffen zijn uitgedeeld. Dat lijkt me niet waar.” Waar die heftige aantijgen vandaag komen? ,,Dat wordt onderzocht.”

Volgens de interim-directeur heeft geen van de collega’s eerdere signalen opgevangen dat er iets aan de hand was met de juf van klas 3c. ,,Althans, niet waarvan ik op de hoogte ben. Ik ben er nu om de rust te bewaren en om ervoor te zorgen dat de school tussen alle tumult goed blijft draaien. Dat ging tot aan de herfstvakantie goed.”

Vanochtend vergaderen het schoolbestuur en de directie over de situatie op de school. Daarna komt De Voorzaan met een officiële verklaring, aldus Janssen.

Vechtpartij

Door de zaak liepen de gemoederen op het schoolplein hoog op, waarbij ook voorstanders van de juf stevig van zich lieten horen. Halverwege oktober liep de situatie dusdanig uit de hand dat enkele ouders met elkaar op de vuist gingen, weet NH Nieuws. De politie moest tussenbeide komen om erger te voorkomen. De vechtende ouders mogen het schoolplein voorlopig niet meer betreden.