Volledig scherm
© ANP

Onrust op sociale media door landelijke storing: 'Er is hier iemand onwel en ik kan 112 niet bellen’

Een grote groep Nederlanders maakt zich ernstig zorgen nu het alarmnummer al ruim een uur niet meer gebeld kan worden. Op sociale media stromen honderden reacties per minuut binnen van mensen die zich in noodsituaties geen raad weten. Er is ook kritiek op KPN. ,,Geen enkele tweet over de storing. Ongelooflijk dit.’’

Veiligheidsregio’s in het land sturen vanwege de onrust en het gevoel van onveiligheid extra agenten en ambulances de straat op. ,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd’’, meldt de landelijke politie. In het Brabantse Boxmeer is iemand op straat onwel geworden, precies op het moment van de storing. ,,112 is niet bereikbaar’’, zo schrijft een verontruste omstander op de Facebook-pagina van Allestoringen.nl.

Levensbedreigende situaties

Volgens Veiligheidsregio gaan de ambulances en politie zichtbaar op straat rijden. ,,Houd hen aan bij spoedvragen.’’ Wie in nood is, kan ook naar een politiebureau of brandweerkazerne in de buurt gaan.

De kazernes worden daarvoor bemand. In levensbedreigende situaties kunnen mensen zelf ook naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis gaan ‘als dat lukt’.

Politiekorpsen van Rotterdam en Amsterdam adviseren mensen om agenten op straat aan te spreken. In geval van nood of bij een onveilige situatie op een snelweg kunnen mensen bellen met Rijkswaterstaat op telefoonnummer 0800-8002, laat de politie weten.