Onweer houdt huis: hagelstenen zo groot als euromunten

Het KNMI heeft code oranje voor de provincie Noord-Brabant ingetrokken. Voor het hele land geldt weer code geel. De buien gaan nog steeds gepaard met onweer, hagel en soms ook windstoten. Deventer werd rond half acht vanavond opgeschrikt door een bui waarbij hagelstenen uit de hemel vielen ter grootte van euromuntstukken.

Volledig scherm
De indrukwekkende wolk boven Deventer waaruit de hagel viel. © Danyel Weideman

Via Twitter doken bizarre foto’s en filmpjes op van de hagelbui en de gevolgen ervan. Hagelstenen, minstens zo groot als knikkers. Ronald Hissink had geen idee waar hij vanavond in belandde. ,,Dit is niet normaal. Dit is echt niet normaal. De hagelstenen zijn tot 15 centimeter hoog tegen de gevel gewaaid. Dat lukt sneeuw in de winter nog niet eens.’’

De wijk Blauwenoord in Deventer was het centrum van een enorme hagelbui. De cabriolet van de familie Hissink stond er middenin. ,,Het dak en de ramen zijn kunststof’’, aldus Hissink. ,,Er zitten ontzettend veel gaten in. Van het dak is eigenlijk niets meer over.’’ De Deventenaar is onthutst. ,,Het hield minutenlang aan. Echt, niet te geloven.’’

Zijn vrouw zat lekker in de tuin, te genieten van een kopje koffie. ,,Het weer sloeg opeens om,’’ bemerkte Hissink. Als fotograaf wilde Hissink meteen zoveel mogelijk vastleggen. ,,Onze dochter is even met een paraplu op over straat gegaan, zodat ik dit winterse tafereel midden in de zomer vast kon leggen. Toen zag ik opeens al die gaten in de auto. Verder is het heel erg rustig op straat. Zo te zien durft er niemand naar buiten.’’

Dak bouwmarkt ingestort

Ook elders kwamen er forse hagelstenen naar beneden, zoals in de regio Utrecht. Zo groot als knikkers. De forse onweersbuien van vanavond hebben de regio Utrecht letterlijk overstroomd. Dakgoten konden het water niet aan, zo bleek vanavond.

Bij een Gamma-vestiging in Nieuwegein stortte het dak in. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Wel is er veel schade ontstaan door water en vallende onderdelen van het dak. De brandweer controleert in hoeverre het pand veilig is.

In deze stad waaide ook een flinke windhoos over de stad. Die zorgde voor erg veel meldingen. Zo is een aantal riolen overlopen. Ook werd de Gerbrandytoren in IJsselstein geraakt door de bliksem. In de Utrechtse wijk Lunetten moeten mensen door diepe plassen fietsen om thuis te komen. 

  1. Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het DNA van baby's?
    PREMIUM

    Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het DNA van baby's?

    Het nieuws sloeg bij wetenschappers eind vorig jaar in als een bom: de eerste genetisch gemanipuleerde baby’s waren geboren. De Chinese wetenschapper He Jiankui onthulde dat hij het dna van twee meisjes heeft aangepast om ze resistent te maken voor het hiv-virus. Het feit dát hij erin geslaagd was hun genen te manipuleren, was niet de grootste schok. Met de nieuwe ‘genschaar’, een techniek waarmee je heel precies genen kunt wegknippen en vervangen door andere, hadden wetenschappers al succesvol dna van planten en dieren weten te veranderen. De schok vorig jaar was vooral groot omdat dit een clandestien experiment was, met de menselijke soort. He Jiankui heeft daarbij alle regels aan zijn laars gelapt, zegt Guido de Wert, hoogleraar biomedische ethiek aan de Universiteit Maastricht.