Volledig scherm
2016 Jip de Kip in de aula van de Amsterdamse Theaterschool © Rick Busscher

‘Onzinnig argument van justitie dat deze kip graag meedeed aan morbide kunstproject’

Dierenredder Sandra van der Werd moet worden veroordeeld voor diefstal, maar verdient geen straf. Dat eiste de officier van justitie in Amsterdam vandaag in een opmerkelijk rechtszaakje: is Sandra een dief omdat ze een levende kip pikte die bij een kunstproject hoorde, of verrichte ze daarmee juist een goede daad?

Jip de Kip maakte in januari 2016 deel uit van een kunstproject van student Rick Busscher. Hij had een hobbykip van zijn opa meegekregen om in een ren in de kantine te zetten en studenten te laten stemmen: moet Jip geslacht worden of mag ze blijven leven? Een project om mensen bewuster met voedsel te laten omgaan. Sandra nam het dier uit het speciale rennetje en ging ermee vandoor. 

Liefst drie rechters buigen zich over de zaak. Vandaag kroop de officier van justitie zelfs even in de huid van de  kip: die zou het wel best gevonden hebben mee te werken aan dit nuttige project om mensen bewuster te laten worden over vlees eten. Daar was Van de Werd het uiteraard niet mee eens. ,,Volslagen onzinnig argument van de officier. Hoe kun je dat denken voor een kip’’, zegt Van de Werd daarover. ,,Een dier wil leven net als een mens. En ook dat argument van ‘bewustwording’ waarmee kunstenaars altijd maar denken weg te komen. Dit zijn gewoon morbide spelletjes.’’ Van de Werd zag gewoon een kip in nood en nam het dier mee omdat ze bang was dat Busscher ook daadwerkelijk van plan was ‘Jip de kip’ te doden. 

Gesprek

Dat tot dan toe de meerderheid (66 procent) had gestemd voor ‘laten leven', wachtte Sandra niet af. Volgens haar advocaat handelde Van de Werd uit overtuiging. Bovendien had ze de kip niet meegenomen voor zichzelf, maar om het gesprek aan te gaan met de Academie.

De officier vindt echter dat Sandra andere manieren had kunnen gebruiken om haar ongenoegen te laten blijken, bijvoorbeeld door te demonstreren. De officier acht diefstal dus bewezen maar vindt dat Sandra geen straf hoeft te krijgen. De rechters gaan er nu twee weken over nadenken en doen 13 december uitspraak. 

Overigens: Jip leeft al twee jaar niet meer. Een half jaar na het kunstproject stierf de kip een natuurlijk dood in Drenthe, terug bij Ricks opa.