Openbaar Ministerie eist negen jaar cel tegen afwezige vader van ontvoerde Insiya
videoShehzad Hemani, de vader van de nu 6-jarige Insiya die zijn dochter vier jaar geleden liet ontvoeren en naar India liet brengen, moet als het aan justitie ligt negen jaar de cel in. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag geëist. Zijn medeverdachte neef Imran S. moet vier jaar de cel in, eist het OM. Beiden mannen waren zoals verwacht niet bij de rechtszaak aanwezig en hadden zelfs geen advocaat naar de rechtbank in Amsterdam gestuurd. De mannen zitten voor zover bekend in India en worden bij verstek berecht. De rechter doet 12 oktober uitspraak.
De officier van justitie noemt Shehzad Hemani het brein, opdrachtgever, uitlokker en financier van de gewelddadige kidnap-operatie. Imran S. was bij de ontvoering aanwezig en was degene die het meisje tijdens de ontvoering naar de auto droeg. ,,De ontvoering moet een traumatische ervaring zijn geweest voor de peuter,” aldus de officier. ,,Het is volstrekt onduidelijk hoe het met haar gaat en het baart grote zorgen. Extra kwalijk is het dat Hemani elk contact tussen Insiya en haar moeder verstoort.”
Nadia Rashid, de moeder van het meisje, diende vanmorgen een schadevergoeding in van ruim 11.000 euro materiële schade en 15.000 euro immateriële schade.
Moeder Nadia diende ook namens Insiya een schadevergoeding in van 10.000 euro voor psychische schade en risico's die het kleine meisje loopt vanwege het ontbreken van contact met haar moeder. Van de door de rechter verplichte skypecontacten komt weinig terecht. Volgens Nadia heeft ze slechts drie keer contact gehad via Skype met haar dochter. Ook de oma van Insiya, bij wie het meisje met geweld uit handen werd gerukt, diende een schadevergoeding in, van 1000 euro.
Nadia Rashid zei in haar slachtofferverklaring dat ‘Hemani er weliswaar niet is, maar dat hij zeker meeleest met de verslagen'. ,,En dan kunnen wij na afloop weer de gebruikelijke dreigementen verwachten.”
Volgens Nadia komen de dreigementen bij haar en mensen in haar omgeving tot op de dag van vandaag binnen. ,,Maar een moeder kan nooit stoppen met liefhebben van haar kind en ik zal nooit stoppen met zoeken naar gerechtigheid,” vertelde de geëmotioneerde Nadia in de rechtbank. ,,Insiya heeft nooit kunnen zien hoe haar mamma elk jaar haar verjaardag viert. De tijd gaat door maar ik sta stil. Littekens voor de rest van mijn leven want de verloren tijd komt nooit meer terug. Straks is er een uitspraak en dan zijn de rechtsmiddelen op. Niet weten wanneer ik haar ooit terugzie is psychisch heel zwaar.”
De rijke Indiase zakenman Hemani liet het meisje op 29 september 2016 ontvoeren op klaarlichte dag, toen zij bij haar oma was, aan de Anfieldroad in Amsterdam. De mannen die Insiya kidnapten zijn vorig jaar al veroordeeld tot celstraffen. De zwaarste celstraf was 4 jaar en drie maanden. Uit hun relaas werd duidelijk wat iedereen al wist: de vader is de opdrachtgever van de kidnap. Hij was op het moment van de ontvoering in Europa. Via Duitsland is de peuter destijds naar India gebracht.
Shehzad Hemani zit met zijn dochter al jaren ‘veilig’ in India. Dat land levert geen onderdanen uit en in India heeft de vader met succes beroep aangetekend tegen een eerder besluit van een rechter daar, dat het meisje terug moet naar Nederland. In Nederland heeft de rechter al eerder geoordeeld dat het meisje, dat Nederlands staatsburger is, bij de moeder hoort.
Bekijk hier het fragment uit de AD nieuwsupdate van vanmorgen over de zaak Insiya:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Schrappen vakantievluchten op Schiphol komt snel dichterbij: ‘Oplossing vinden lukt ze niet’
Het moment dat op Schiphol massaal vluchten worden geschrapt om enorme drukte te voorkomen, komt snel dichterbij. Het lukt de luchthaven maar niet om de personeelsproblemen, lange wachtrijen en chaos op te lossen. -
PREMIUMPodcast
Morgen staat de vader van de ontvoerde Insiya (6) terecht, komt het meisje ooit terug?
De Indiase miljonair die vier jaar geleden zijn toen 2-jarige dochter liet ontvoeren en naar India liet brengen, staat morgen in Amsterdam eindelijk voor de rechter. Op papier althans, want Shehzad Hemani zal er niet bij zijn. Of Insiya ooit terugkomt, is de vraag.
-
PREMIUM
Feyenoordfans laten overwinningstatoeage staan: ‘Gewoon nieuwe datum erbij’
,,Spijt? Nee man! Ik was er zó zeker van dat Feyenoord zou winnen. Het kon niet misgaan.” Vanuit die overtuiging liet Groninger Edwin Cusiel (48) al vóór de finale een tatoeage op zijn been zetten, met de tekst Feyenoord Winner Conference League 2022. -
PREMIUM
‘Needle spiken’ was ook meer dan 100 jaar geleden al een mysterieuze misdaad
Gedrogeerd worden met een injectienaald tijdens het stappen. De afgelopen weken kwamen er meerdere meldingen binnen in Nederland, maar bewijzen zijn er nog altijd niet gevonden. Is het de perfecte misdaad? Of is er iets anders aan de hand? ,,Het is vreemd dat er nog geen naalden zijn gevonden.” -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?