Openbaar Ministerie mag Willem Engel vervolgen voor opruiing, vindt rechtbank
Het Openbaar Ministerie mag doorgaan met het vervolgen van corona-activist Willem Engel voor opruiing. Dat heeft de rechtbank Rotterdam vanochtend besloten in een tussentijdse zitting in de zaak. ,,We moeten juist hier het debat over de vrijheid van meningsuiting voeren”, vindt de rechtbank.
Cyril RosmanLaatste update:20-06-22, 13:59
Justitie besloot Engel te vervolgen na de collectieve aangifte van ruim 22.000 Nederlanders tegen de Viruswaarheid-voorman. Zij deden, onder leiding van Norbert Dikkeboom, aangifte van ‘opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging’. Het OM vervolgt Engel vooralsnog alleen voor opruiing.
Doe-opdrachten
De dansleraar die zich tijdens de corona-crisis ontpopte als een van de leiders van de corona-critici gaf zijn grote schare volgers via sociale media zogenoemde ‘doe-opdrachten’ in zijn protest tegen coronavaccinaties, lockdowns en mondmaskers. Zo riep hij op tot het bellen van een verzorgingstehuis in Goirle nadat die instelling voor de tweede keer de deuren sloot voor bezoekers. Volgens Engel handelt hij altijd ‘uit liefde’, maar de telefonisten van het verzorgingstehuis werden platgebeld en uitgescholden. ,,Ik wens u een langzame, pijnlijke en eenzame dood in combinatie met ernstige ziektes”, riep een van de bellers.
Engel riep ook op om zoveel mogelijk foto’s te maken van het personeel van de vaccinatiebussen van de GGD. ‘Voor later’, schreef hij daarbij. Daarmee verwees hij impliciet naar de ‘corona-tribunalen’ die er volgens hem zullen komen. Ook aan die oproep werd vervolg gegeven; GGD-medewerkers voelen zich daar soms zo door bedreigd dat de GGD de politie erbij moest halen om de rust te laten terugkeren op de priklocaties.
Daarnaast zou hij mensen hebben opgeruiid te gaan demonstreren voor het huis van burgemeester Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Engel werd in maart, net nadat hij had gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, aangehouden en zat twee weken vast. De rechtszaken tegen Engel - er loopt nog een andere zaak vanwege opruiing - zorgen doorgaans voor veel commotie onder zijn volgers. Vanwege de verwachte interesse zorgde de rechtbank Rotterdam voor een livestream, te volgen via internet.
Willekeur
Michael Ruperti, de advocaat van Willem Engel, stelde aan het begin van de zitting dat het OM de zaak tegen Engel überhaupt niet zou mogen vervolgen. Volgens hem is de Rotterdammer ‘een politieke mensenrechtenactivist’ die gebruikmaakte van zijn vrijheid van meningsuiting. ,,Engel stelde zich verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Hij roept op tot liefde en geduld, niet tot geweld.” Door Engel te observeren, af te luisteren en aan te houden is hij geschaad in zijn belangen, stelt Ruperti.
Daarnaast is er volgens de advocaat sprake van willekeur. ,,De collectieve aangifte van 69.000 mensen tegen minister Hugo de Jonge is door het OM niet verder vervolgd. De boeren die voor het huis van de minister voor Natuur en Stikstof stonden, worden ook niet vervolgd.” Engel zelf vindt dat de strafzaak ‘een politieke vervolging’ is. Ook haalde hij de bijbel erbij: ,,In het boek Exodus, Oude Testament staat: wie zijn vader of moeder slaat, zal zekerlijk gedood worden. Gaat OM nu ook alle priesters vervolgen voor opruiing?”
Het OM stelt dat ze de zaak wel degelijk mag vervolgen. ,,De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar er is wel een grens en die is overschreden door Willem Engel. Er is sprake van strafbare opruiing. Een oordeel van de rechtbank hierin is belangrijk.”
De vrijheid van meningsuiting is een kolossaal grondrecht.
Rechtbank Rotterdam
De rechter stelde dat het OM de zaak inderdaad mag vervolgen. ,,De vrijheid van meningsuiting is een kolossaal grondrecht”, stelde de rechter. ,,Daarom moeten we er juist in deze zaal een debat over hebben en niet nu al beslissen de zaak niet te behandelen”, aldus de rechtbank.
Engel vroeg de rechtbank om voor of tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, later dit jaar, een hele reeks getuigen en experts te horen. Onder meer staatssecretaris Van der Burg van Justitie (‘hij zei dat demonstreren bij het huis van een politicus niet strafbaar is’), Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie (‘hij maakte een documentaire over de wandaden van de GGD') en verschillende journalisten van het AD en het Brabants Dagblad (‘Omdat die steeds primeurs krijgen toegespeeld van het OM').
Het OM vindt het niet nodig die mensen te horen. De rechtbank vindt het ook niet nodig om Van der Brug, Van Meijeren en de journalisten te horen. Wel willen de rechters enkele getuigen, die aanwezig waren bij de bijeenkomsten waartoe Engel heeft opgeroepen, horen. De zaak gaat na de zomer weer verder, dan met de inhoudelijke behandeling.
Viroloog Van Ranst: mij viel hij wel lastig
De afgelopen twee jaar voerde Engel zelf ook talloze rechtszaken tegen de coronamaatregelen, veruit de meeste daarvan verloor hij. Hij spande in rechtszaak ook een zaak aan tegen de bekende viroloog Marc van Ranst. De viroloog reageert op de rechtszaak in Rotterdam:
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.