Volledig scherm
Hulpdiensten vrijdagavond na de aanrijding. © Nick Rompelberg

Opgepakte chauffeur die geel hesje doodreed is man (56) uit Dongen

updateTILBURG - De vrachtwagenchauffeur die wordt verdacht van opzettelijke aanrijding van een geel hesje, bij de grens bij Maastricht, is zaterdagavond opgepakt. Dat bevestigt het parket van Luik. Het gaat om een 56-jarige man uit Dongen, die in de regio Tilburg werd aangehouden. Het parket in Luik stelt dat het eerste verhoor zondag al in Nederland zal plaatsvinden. 

Het eerste verhoor zal gaan over de betrokkenheid van de man bij het ongeluk in Visé. Er wordt nog niet ingegaan op de details van het incident. Dat zal pas na uitlevering aan België gebeuren.

De Nederlandse politie had de man al een paar uur in het vizier, maar wachtte op het officiële Europees aanhoudingsverzoek van België. Dat liet enige tijd op zich wachten. Of het verzoek zaterdagavond ook echt is ingediend, is niet helemaal duidelijk. Het kan mogelijk nog enkele dagen duren voordat de verdachte man wordt uitgeleverd aan België, zo meldt een Belgische woordvoerder van het parket van Luik. 

Vrachtwagen stond geparkeerd

De vrachtwagen die betrokken was bij de dodelijke aanrijding is vrijdagnacht gevonden in de regio Tilburg, zo bevestigt de Belgische justitie. Hij stond op een parkeerplaats, mogelijk bij een bedrijf. De Nederlandse politie heeft daar zaterdag onderzoek gedaan, dat tegen de avond was afgerond. 

De chauffeur is volgens het Belgische parket een 56-jarige Nederlander die opzettelijk is doorgereden na het zien van de demonstranten op de snelweg. De Belgische justitie spreekt daarom niet van een ongeval, maar denk dat er opzet in het spel is. ,,Al mag hij daar straks zijn eigen lezing tegenover zetten‘’, zegt Catherine Collignon van het parket van Luik. 

50-jarig slachtoffer

Vrijdagavond laat kwam het tot een aanrijding tussen de truck en een aantal demonstranten, de ‘gele hesjes’ die de snelweg richting Eijsden wilden blokkeren. Het slachtoffer is de 50-jarige Roger B. uit België.

Het doorrijden na een ongeval met fatale afloop wordt in België bestraft met in het uiterste geval een gevangenisstraf van drie jaar. 

Aan de hand van het kenteken is de vrachtwagen vrijdagavond laat of vrijdagnacht opgespoord in de buurt van Tilburg. Een specifiekere locatie wil het Belgische parket zaterdagavond niet geven. Mogelijk gaat het om een parkeerplaats in de gemeente Gilze en Rijen. De politie wil nog niets zeggen over de woonplaats van de verdachte. 

Volledig scherm
Belgische gele hesjes komen samen om de overleden mededemonstrant Roger B. te herdenken. © AFP

Herdenking

Bij een stille tocht voor de overleden demonstrant kwamen zaterdagmiddag in Luik tussen de 200 en 300 mensen samen. Zij deelden ze gele rozen uit.