Oplichters doen huiswerk steeds beter: ‘Mensen beseffen niet hoeveel er over ze online staat’
VIDEOIn 2020 hadden slachtoffers ruim 50 procent meer schade door fraude dan een jaar eerder. Oplichters gaan steeds vernuftiger te werk, zegt de Fraudehelpdesk. ,,Scherm je online gegevens goed af.”
Delen per e-mail
Slachtoffers die zich in 2020 meldden bij de Fraudehelpdesk hadden bij elkaar 41 miljoen euro schade. In 2019 was dat nog 26 miljoen. In totaal ontving de Fraudehelpdesk zo’n 350.000 meldingen via het callcenter of online. Volgens de helpdesk speelt de coronacrisis oplichters in de kaart. ,,Vooral ouderen, een kwetsbare groep die nooit online was, moesten vaker het internet op”, zegt directeur Marloes Kolthof. ,,Daar maken oplichters misbruik van.”
In ruim 12.600 gevallen ging het om zogeheten identiteitsfraude, bijvoorbeeld door een hulpvraag te versturen via WhatsApp. Oplichters doen zich voor als een bekende en geven aan snel geld nodig te hebben. Goedwillende mensen maken zo argeloos geld over naar criminelen.
Stemopnames
Volgens Kolthof bereiden oplichters zich steeds beter voor. ,,Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk. Ze maken een hele studie van het slachtoffer en zijn of haar contacten, bijvoorbeeld door sociale media af te struinen. Soms maken ze zelfs gebruik van stemopnames van een bekende.”
De Fraudehelpdesk roept mensen daarom op hun profielen op sociale media af te schermen voor onbekenden. ,,Mensen realiseren zich niet hoeveel er over hun privéleven online staat. Daar maken oplichters misbruik van. Een andere tip is: betaal nooit op basis van een bericht. Bel eerst met die persoon op het al bij jou bekende nummer. Als het om een bedrijf gaat, zoek het nummer dan op via de website.”
Slotje
Ruim 4800 mensen meldden handelsplaats- of webwinkelfraude bij de Fraudehelpdesk. In bijna 3800 gevallen ging het daadwerkelijk mis en werden mensen opgelicht. Volgens Kolthof denken veel mensen ten onrechte dat het symbool van een slotje aangeeft dat een webwinkel veilig is. ,,Dat slotje geeft alleen aan dat de verbinding met de website veilig is. Het zegt niets over de eerlijkheid van de aanbieder.”
Lukraak een appje sturen gebeurt nog wel, maar oplichters gaan vaak veel gerichter te werk
Het meeste geld verloren mensen door beleggingsfraude, in totaal ruim 13 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag waarvoor mensen het schip in gingen, is fors: 33.000 euro per slachtoffer. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die ingaan op advertenties op sociale media, waarin BN’ers worden misbruikt om beleggingsproducten aan te bieden.
Ook die online advertenties worden steeds vernuftiger. Omdat sociale media zoals Facebook en Instagram malafide advertenties eruit filteren, linkt de aanbieder eerst naar een onschuldige pagina. Na de automatische controle wordt de pagina waarnaar de advertentie verwijst aangepast. Zo verschijnen advertenties voor malafide beleggingsproducten toch online en is het voor de sociale media lastig er tegen op te treden.
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Doorbraak in onderzoek naar spierziekte Sara (5), maar corona ligt dwars
De ouders van de vijfjarige Sara hebben het voor elkaar gekregen dat internationale wetenschappers zich buigen over haar zeldzame spierziekte. Dat onderzoek is kansrijk, maar de coronacrisis werkt niet mee. Wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven schiet te hulp met een campagne. -
PREMIUM
Horecamedewerkers en kappers hebben gemiddeld vaker corona gehad
Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers komt corona vaker voor. Dat blijkt uit een studie van GGD West-Brabant. -
Video
Burgemeesters pleiten voor meer versoepelingen nu vaccinaties op stoom zijn
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad stellen dat er ‘perspectief op versoepelingen van de coronamaatregelen moet komen’ nu het vaccineren van Nederlanders op stoom begint te komen. Dat zei burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vanavond na afloop van het overleg tussen burgemeesters en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren. -
PREMIUMColumn
Je moet geen podium bieden aan verstrooide zielen die de maatschappij willen ontwrichten
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
'Na corona verdwijnt een derde van non-foodwinkels’
Na de coronacrisis zal een derde van de non-foodwinkels verdwijnen. Hoe langer de winkels dicht zijn, hoe meer er zullen sluiten. Dat voorspelt de Retailagenda op basis van onderzoek onder consumenten, winkeliers, vastgoedeigenaren en gemeenten.
-
PREMIUM
Indiër Wish (35) kwam naar Utrecht om te schaatsen: ‘Op de Vechtsebanen is het begonnen, daarom houd ik zo van die plek’
In de rubriek Hoe is het nu met? zoeken we mensen op die een rol speelden in het nieuws van een of meerdere jaren geleden. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag: de Indiase schaatser Vishwaraj Jadeja (Wish). -
Middelbare scholieren terug naar school; les in de bioscoop, lege showroom of hotelzaal
Middelbare scholieren konden vandaag voor het eerst in weken weer fysieke lessen volgen. In sommige gevallen gebeurde dat niet in een standaard leslokaal, maar in een lege showroom, hotelruimte of bioscoopzaal. -
VIDEO
Online oplichting naar recordhoogte: 30 miljoen buit met sluwe trucs in Nederland
Door corona zijn mensen extra vatbaar voor oplichters die het op hun bankrekening hebben voorzien. Betaalvereniging Nederland denkt dat mensen dit jaar via phishing, spoofing en WhatsAppfraude in totaal meer dan 30 miljoen euro kwijt zijn geraakt.