Harry van E. heeft donderdag om 15.30 uur nog gepind op de Zandstraat in Gennep.
Volledig scherm
Harry van E. heeft donderdag om 15.30 uur nog gepind op de Zandstraat in Gennep. © politie.nl

Opluchting bij Zeeuwse campinggasten na oppakken van ontsnapte pedoseksuele tbs’er

UpdateDe politie Barneveld meldt via Facebook dat de gisteren ontsnapte pedoseksueel Johannes ‘Harry’ van E. (42) is aangehouden op een camping in het Zeeuwse Rilland. De in 2013 voor kindermisbruik veroordeelde man ontsnapte gisteren uit de Nijmeegse Pompekliniek tijdens een begeleid fietsverlof. Van E. nam in het buitengebied van Malden plots een afslag en verdween.

De politie verspreidde vandaag een foto van de ontsnapte tbs’er. Aan de hand van de foto is Van E. op de camping herkend. Volgens Jeichien de Graaff, woordvoerster van de Dienst Landelijk Parket, had de politie geen vermoeden dat hij in Zeeland zou zijn. Politie en justitie zijn hem op het spoor gekomen, nadat hij bij een camping in Rilland werd herkend. De politie kon hem vanmiddag oppakken.

De camping ligt hemelsbreed een paar honderd meter van station Rilland-Bath. De tbs’er is op de openbare weg aangehouden en dus niet op de camping zelf. De vrouw van de eigenaar herkende vanmiddag de man en belde de politie. Ze wil ze daarover niets zeggen en ook haar man wil niets kwijt over de opmerkelijke gebeurtenis.

Campinggasten reageren opgelucht en zijn blij dat de ontsnapte tbs’er is opgepakt. ,,Ik ben blij dat hij is opgepakt voordat hij met andere kinderen aan de gang heeft kunnen gaan”, reageert Nico Mookhoek uit Dordrecht. ,,Je moet er niet aan denken dat hij aan je eigen kinderen of kleinkinderen gaat zitten.” Gasten vertellen dat Van E. wel op zoek was naar een slaapplek. 

‘Zeer dringend’


Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie was het ‘zeer dringend’ dat de man gevonden zou worden. Van E. wordt gezien als iemand die makkelijk weer in de fout kan gaan.  Van E. werd in 2013 veroordeeld omdat hij meerdere kleine kinderen had misbruikt in een wijk in Barneveld waar hij toen woonde. In augustus van dat jaar had hij drie kinderen van 6, 7 en 8 jaar met waterballonnen naar zijn huis gelokt en betast. Het bleken niet zijn enige slachtoffertjes te zijn.

Van E. kreeg destijds twee jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor misbruik van zes kleine meisjes. Hij was meerdere keren in de fout gegaan met kinderen in zijn toenmalige buurt en staat bekend als een man die zijn pedofiele neigingen niet kan onderdrukken. Ook in 2006 was hij al eens veroordeeld voor misbruik van een klein meisje. De rechtbank zei in het vonnis van eind 2013 dat hij steeds ‘planmatiger en sluwer’ was geworden. 

In de wijk in Barneveld waar hij jaren geleden toesloeg, was de spanning vandaag groot. Een politiehelikopter hing voor alle zekerheid boven de buurt. Zijn slachtoffers van destijds, hun ouders en de gemeente Barneveld waren ingelicht over zijn ontsnapping. De politie zocht met een speciaal team naar Van E.

Niet de eerste keer

Begin deze maand wist ook een andere tbs’er te ontsnappen uit dezelfde kliniek.  De man had een raam geforceerd en kon daarna over een hek klimmen. Daarbij zou hij rondslingerende bouwmaterialen hebben gebruikt. Hij kon enkele uren later alweer opgepakt worden door de politie. Hij zat bij zijn vriendin in Groesbeek.

Twee jaar geleden werd de Pompekliniek ook al in verlegenheid gebracht door een uitbraak. Toen gebruikte een tbs’er een betonschaar van de werkplaats om ongezien een hek open te knippen. Deze man bleek in de anderhalve week tussen zijn ontsnapping en zijn aanhouding in Hoogvliet twee roofovervallen te hebben gepleegd.

,,Na de uitbraak in 2017 heeft de Pompestichting onafhankelijk onderzoek laten doen door een externe partij en zijn er maatregelen genomen. Denk aan verbeteringen in het beheer en controleren van gereedschap", zei een woordvoerder van de kliniek eerder.

Zeldzaam

Ontsnappingen van tbs’ers zijn relatief zeldzaam in Nederland. Wat iets vaker voorkomt: dat een tbs’er niet terugkeert van zijn verlof. In 2018 gebeurde dat elf keer op ruim 70.000 ‘verlofbewegingen’ (kort of langer begeleid of onbegeleid verlof van de in totaal ruim 1300 tbs’ers in Nederland).