Volledig scherm
Jeugdgevangenis De Hunnerberg in Nijmegen. © Paul Rapp

Ouders smokkelen drugs jeugdgevangenis in: ‘Bijna iedereen had hasj’

Ouders die hun kinderen bezochten in de Nijmeegse jeugdgevangenis De Hunnerberg, namen meermaals stiekem drugs en telefoons mee. Drie ex-gedetineerden verklaren dat ‘bijna iedereen hasj had’. Bezoekers worden nu strenger gecontroleerd.

Tot vorig jaar werden de meeste bezoekers van de Nijmeegse justitiële jeugdinrichting niet grondig gecontroleerd. Ze moesten door een detectiepoortje en werden soms gefouilleerd. Maar als de spullen goed waren weggestopt dan kwamen ze wel binnen, zeggen drie ex-gedetineerden tegen de Gelderlander. ,,Beveiligers reageerden vaak laks. Je hoefde niet veel moeite te doen om drugs en telefoons via bezoek binnen te krijgen’’, zegt een van de jongeren. 

Volgens het drietal had zeker de helft van de gedetineerden een telefoon en ‘bijna iedereen’ hasj in zijn bezit. 

Toegangsbeleid verscherpt

Ook uit cijfers over het aantal verboden goederen dat vorig jaar bij bezoekers en gedetineerden van De Hunnerberg werd aangetroffen tijdens controles blijkt dat het geregeld mis ging. Er is achttien maal drugs aangetroffen en er zijn twee illegale telefoons onderschept, zo blijkt uit niet eerder geopenbaarde cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen. 

Quote

Drugsge­bruik staat een goede behande­ling van de jongeren in de weg

Algemeen directeur Bart van Els van De Hunnerberg nuanceert het beeld, maar erkent de problematiek met bezoekers. Hij heeft maatregelen genomen. ,,Helaas werken ouders soms mee aan drugsgebruik van hun kinderen. We hebben het toegangsbeleid voor bezoekers  daarom verscherpt.’’

Dat betekent niet dat er geen drugs meer binnenkomt. ,,Het blijft een lastig probleem. We staan het absoluut niet toe. Drugsgebruik staat een goede behandeling van de jongeren in de weg.’’ Jongeren in De Hunnenberg zitten niet alleen een straf uit, een deel van hen heeft ook jeugd-tbs opgelegd gekregen. 

Personeelstekort

De justitiële jeugdinrichtingen kampen sinds vorig jaar met grote personeelstekorten, mede door de hoge werkdruk en een gunstige afvloeiingsregeling. 

Het ontbreekt de werkgever vooral aan een goede personeelsplanning, reageert vakbond FNV. ,,Capaciteitsproblemen zijn niet vroegtijdig aangepakt maar vooruitgeschoven. De te krappe bezetting put het personeel vervolgens uit door strakke roosters’’, zegt bestuurder Yntse Koenen van FNV.

Hij maakt zich grote zorgen, hoewel vacatures inmiddels zijn ingevuld. ,,Veel nieuwe werknemers zijn net afgestudeerden die begeleiding nodig hebben. De werkdruk wordt hierdoor op korte termijn niet minder.’’ Hij wil daarom met de hoofddirectie om de tafel. 

Toename agressie

Uit de cijfers van justitie blijkt ook dat de agressie tegen personeel van De Hunnerberg flink is toegenomen. Dat heeft volgens directeur Van Els mede te maken met een veranderende doelgroep. Zo is het aantal jongeren met een licht verstandelijke beperking in de Hunnerberg toegenomen. ,,Bij hen is de kans op agressie vaak wat groter.’’ 

Lees hier hoe ex-gedetineerden de lek in de beveiliging onthullen met video als bewijsmateriaal (Premium). 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Poch slachtoffer van hoger Nederlands belang’

    ‘Poch slachtof­fer van hoger Nederlands belang’

    Oud-Transavia-directeur Michiel Meijer heeft maandag opnieuw verklaard dat het Openbaar Ministerie hem heeft gezegd dat er in de zaak-Julio Poch sprake was van “een hoger belang”. Een uitspraak daarover van een officier van justitie met wie Meijer over ‘zijn’ piloot Poch heeft gesproken staat hem “in het geheugen gegrift”. Het hogere belang zou neerkomen op het ongemoeid laten van Jorge Zorreguieta, de inmiddels overleden vader van koningin Máxima.