Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening
Volledig scherm
Afbeeldingen van Gelrincola winterswijkensis. A: Opname met een lichtmicroscoop. B: Opname met een fluoriscentiemicroscoop. C: Interpretatietekening © Mario Schädel & prof. dr. Joachim Haug, Bulletin of Geosciences.

Oudste pissebed van Nederland is 245 miljoen jaar oud en heet Gelrincola Winterswijkensis

Onderzoekers hebben in een steengroeve in Winterswijk een pissebed van ongeveer 245 miljoen jaar oud ontdekt. Nooit eerder werd zo'n oud fossiel van een pissebed aangetroffen in Nederland. De onderzoekers hebben het de naam ‘Gelrincola Winterswijkensis’ gegeven.

De vondst is extra bijzonder omdat fossiele pissebedden uiterst zeldzaam zijn. Wereldwijd waren er tot voor kort slechts negen soorten uit vergelijkbare tijden bekend. Een internationaal team van paleontologen van universiteiten uit Utrecht, München, Groningen en de Werkgroep Muschelkalk Winterswijk hebben de ontdekking gedaan. De antieke pissebed is vanaf 8 juni te zien in het Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Binnenzee

De Winterswijkse pissebed leefde in de zee en heeft de naam Gelrincola Winterswijkensis te danken aan de vindplaats (Gelderland en Winterswijk). De steengroeve in Winterswijk is een bekende vindplaats van bijzondere fossielen. In die tijd bevond het stadje zich aan de rand van een grote binnenzee, de zogenoemde Muschelkalkzee. Komende zomer gaan de specialisten van Naturalis en de Universiteit Utrecht verder zoeken in de groeve naar fossielen. 

De vondst staat beschreven in het bulletin van Geosciences.

Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis
Volledig scherm
Reconstructietekening van Gelrincola winterswijkensis © Tekening door Erik-Jan Bosch, Naturalis Biodiversity Center

Bekijk onze meest bekeken video’s:

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.