OV uitgekleed: 10 procent dienstregeling bus en trein verdwijnt
VIDEOReizigers gaan de crisis in het openbaar vervoer komend jaar flink voelen. Bus- en treinvervoerders krimpen hun dienstregeling tot 10 procent in om grote verliezen als gevolg van de coronacrisis te voorkomen. Veel lijnen gaan in frequentie terug, nachtbussen worden deels opgeheven.
Delen per e-mail
Door corona gaan ov-bedrijven dit jaar een half miljard euro het rood in. Het kabinet compenseert hen slechts deels. Daarom krimpt Transdev (Connexxion) het busvervoer in onder meer Zeeland en Noord-Holland volgend jaar tot 7 procent in. Arriva gaat minder rijden in onder meer Friesland en Zuid-Holland, Qbuzz in Groningen en Drenthe, EBS in regio Waterland en stadsvervoerder GVB in Amsterdam. Gemiddeld worden dienstregelingen in Nederland 10 procent uitgekleed, stellen provincies en vervoerregio’s verenigd in Dova.
Het inkrimpen van het rooster is echter voor de langere termijn onvoldoende, stelt Pier Eringa, ceo van Transdev Nederland (Connexxion). ,,Wij moeten vanwege de klimaatambities fors investeren in elektrische bussen. Een gewone bus kost twee ton, een elektrische het dubbele. Banken gaan ons dat geld nu niet lenen, want er komt niks binnen.” De topman wil dat overheden bijspringen. ,,Er zijn honderden miljoenen euro’s extra nodig.”
Aanbestedingen stilgelegd
Hoe groot de malaise in het ov is blijkt uit het feit dat aanbestedingen in Friesland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel en de Vervoerregio Amsterdam recent zijn stilgelegd. Geen vervoerder schrijft zich nu in. Eringa: ,,Corona bewijst hoe ongezond de sector al jaren is. Wij, Arriva, Keolis, EBS: we hebben ons allemaal gek laten maken en ons op concessies ingeschreven die enkel met optimistisch rekenwerk winstgevend waren.”
OV-NL, de brancheclub van alle vervoerders, bevestigt Eringa’s woorden. ,,De marges in het ov zijn flinterdun. Willen we pijnlijke ingrepen voorkomen, dan heeft het ov zeker enkele jaren extra overheidssteun nodig”, zegt voorzitter Pedro Peters. Provincies en vervoerregio’s willen zich constructief opstellen. ,,Het is het uur U, we mogen de sector niet laten omvallen”, zegt Floor Vermeulen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland namens de Decentrale OV-Autoriteiten (Dova). ,,Wij willen vervoerders helpen bij de financiering, als banken dat niet doen.”
Ruimte
Dova zegt aanbestedingen één tot anderhalf jaar te gaan uitstellen. ,,Dat geeft vervoerders ruimte.” Tegelijk moeten ook de vervoerders een deel van de pijn nemen, vindt Vermeulen. ,,Ze hebben zich willens en wetens op concessies ingeschreven.”
Lees ook het interview met Pier Eringa, ceo van Transdev Nederland (eigenaar van busmerk Connexxion), over de crisis in het openbaar vervoer. ,,Het is nu niet uit te leggen om met belastinggeld lege bussen de weg op te sturen.”
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
UPDATE
Openbaar Ministerie: DuPont niet vervolgd voor gifaffaire in Dordrecht
Chemiebedrijf DuPont ontloopt strafrechtelijke vervolging voor de vermeende vergiftiging van tientallen arbeiders van zijn Dordtse lycrafabriek. Zeker 44 vrouwelijke werknemers denken miskramen, doodgeboren kinderen en andere problemen te hebben overgehouden aan de blootstelling aan het oplosmiddel DMAc. -
Pegida wil ondanks verbod demonstreren in Eindhoven
Anti-islambeweging Pegida wil zondag demonstreren in Eindhoven, ook al heeft burgemeester John Jorritsma dat verboden. De gemeente vreest ongeregeldheden omdat Pegida van plan is een koran te verbranden of op een andere manier te vernietigen. In het verleden liep een demonstratie van de organisatie ook al eens uit op rellen en moesten driehonderd agenten en twee pelotons ME worden ingezet. -
PREMIUMLezersreacties
Drummen, bordspellen, borduren: zo blijven jullie bezig tijdens de avondklok
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar tips om de komende weken draaglijk te houden. Hieronder een selectie van de inzendingen. -
PREMIUMcolumn
Urk verpest het voor zichzelf
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMdrukteprognose / video
Met de trein? Dan reis voortaan eerst aanmelden: ‘We vragen echt niet iets raars’
De NS vraagt alle treinreizigers om hun ritten voortaan vooraf aan te melden. Op basis daarvan ontvangen reizigers een advies op maat over de verwachte drukte in hun trein. Nu mijden veel Nederlanders het spoor uit angst voor Covid-19.
-
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
Op meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisteravond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van ziekenhuis MST in Enschede in te gooien. Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Verschillende burgemeesters hebben noodverordeningen afgegeven en extra beveiliging opgeroepen. Vandaag bespreken de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio de handhaving van de avondklok in het Veiligheidsberaad. Demissionair premier Rutte sprak zijn afschuw uit over de rellen. -
Politie: ‘Dit zat er aan te komen, al die energie moet ergens heen, we blijven ze aanpakken’
De politie is niet verrast door de rellen die de afgelopen twee dagen in tal van steden losbarsten rond de avondklok. ,,Al die energie en frustraties van die relschoppers moeten ergens heen. We blijven ze aanpakken, maar ook aan de achterkant zal het contact met de jongeren weer hersteld moeten worden,” zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. -
Video
Onrust in Den Haag: Scooters en fietsen in de fik, agenten met zwaar vuurwerk bekogeld
Na rellen in onder meer Eindhoven vandaag, is het vanavond ook onrustig geweest in Den Haag. Vooral in de Schilderswijk was het druk. Scooters werden in de fik gestoken, fietsen op het vuur gegooid. De Mobiele Eenheid moest uiteindelijk uitrukken. Er zijn voor zover bekend geen aanhoudingen verricht.