Het Depressiegala in 2017
Volledig scherm
Het Depressiegala in 2017 © screenshot KRO-NCRV

Overheidssubsidie Depressiegala blijkt niet gebruikt voor aanpak depressies

De 350.000 euro overheidssubsidie die de Nederlandse Mental Health Foundation (MHF) in 2017 kreeg voor de organisatie van het Depressiegala en het opzetten van een voorlichtingscampagne op scholen over geestelijke problemen, blijkt vooral gebruikt voor het betalen van onder meer directie, management, locatiehuur en catering. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO-actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

De MHF had beloofd de opbrengst van het gala, dat morgen voor de vijfde keer wordt gehouden maar niet op televisie komt, te zullen gebruiken voor onderzoek naar depressies. Daarnaast zou de 50.000 euro uit de kaartverkoop van de show ook nog worden ingezet om de jongerenorganisatie Tweestrijd financieel te steunen. Dat is, zo blijkt uit spitwerk van het programma, niet gebeurd.

Nieuwsuur sprak, nadat het na lang aandringen inzage had gekregen in de stukken van de MHF, met enkele deskundigen op het gebied van depressies. Die noemen het schandalig hoe het ministerie van Volksgezondheid de subsidie toekende, terwijl vooraf al duidelijk was hoe de bekostiging van het Depressiegala en de projecten in elkaar stak. ,,Ik vrees dat we hieruit moeten leren dat het ministerie dit soort grote bedragen vaak echt verkeerd uitgeeft”, aldus hoogleraar psychiatrie Jim van Os, verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

‘Jammer’

Behalve voor de organisatie van het Depressiegala zou het subsidiegeld worden gebruikt voor depressievoorlichting op 500 scholen en het opzetten van een buddysysteem van zelfhulpgroepen voor leerlingen. Toen bleek dat de bedoelde projecten moeilijk van de grond kwamen, trok de MHF overigens ook zelf aan de bel.

Besloten werd 73.000 euro van de overheidssubsidie terug te storten op de rekening van het ministerie. Van de 277.000 die overbleef is het merendeel dus opgegaan aan zakelijke kosten, variërend van het betalen van een directeur, managers en het productiebedrijf dat het gala voor omroep KRO-NCRV in beeld bracht.

De bekende psychiaters Esther van Fenema en Bram Bakker, die in het bestuur zitten van de MHF, zeggen tegen Nieuwsuur het spijtig te vinden dat de geplande projecten zijn mislukt. Het gala heeft volgens hen wel veel media-aandacht voor depressie opgeleverd. Het ministerie van Volksgezondheid zegt het eveneens ‘jammer’ te vinden dat de projecten niet van de grond zijn gekomen. Na 2017 heeft het ministerie overigens geen subsidie meer gegeven voor het gala.