Volledig scherm
© RV

Parkeergarage Eindhoven ingestort na bouwfout, meer panden met zwakke vloeren

De instorting van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport eind mei is veroorzaakt door een technische fout. De vloeren van de parkeergarage voldeden niet aan de in Nederland geldende regels. Onderzoeken in opdracht van Eindhoven Airport en bouwer BAM hebben dat uitgewezen. In Nederland staat mogelijk nog een aantal gebouwen met dezelfde constructie.

De betonplaten in de parkeergarage van Eindhoven Airport sloten niet goed op elkaar aan. In combinatie met de hoge temperatuur op 27 mei bezweek de constructie. Dat is de belangrijkste conclusie in het rapport dat vanochtend wordt gepresenteerd over het gedeeltelijk instorten van het in inbouw zijn gebouw op de luchthaven.

De temperatuur liep die dag in mei op tot ruim 33 graden in Eindhoven, blijkt uit gegevens van het KNMI. Op het dek was de temperatuur door de brandende zon echter nog veel hoger, mogelijk zelfs 60 graden. Eronder was het koud, waardoor er extra spanning ontstond.

Binnen drie seconden lag alles op de grond, stelt onderzoeksleider Huibert Borsje. Het onderzoek werd uitgevoerd door TNO, in opdracht van Eindhoven Airport, en Adviesbureau Hageman, ingeschakeld door verantwoordelijk bouwbedrijf BAM.

Meer gebouwen

Directeur Jaap Hazeleger van BAM is dankbaar dat er geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd. ,,27 mei was voor ons geen zonnige dag."

Volgens de onderzoekers is niet uit te sluiten dat meer gebouwen in Nederland op dezelfde manier zijn geconstrueerd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken buigt zich over de kwestie.

Volgens Jaap Hazeleger, directeur van BAM Bouw en Techniek, is er geen direct gevaar. De BAM heeft 25 gebouwen onderzocht.

Vervangen

De parkeergarage moest de oude parkeerplaats voor de terminal vervangen. Op de tweede, derde en vierde verdieping was plek voor 800 auto’s, het eerste deel zou al afgelopen juli opengaan. Bouwbedrijf BAM is verantwoordelijk voor het project.

Het is nog onduidelijk wat er met het gebouw gaat gebeuren. Er is nog geen besluit genomen over de sloop van het pand. Ook is er volgens luchthaven-directeur Joost Meijs nog geen schuldige aan te wijzen.