Femke Halsema met haar partner, regiseur Robert Oey.
Volledig scherm
Femke Halsema met haar partner, regiseur Robert Oey. © ANP

Partner burgemeester Halsema officieel verdachte wapenbezit

Het Openbaar Ministerie heeft Robert Oey, partner van burgemeester Halsema, officieel aangemerkt als verdachte vanwege het voorhanden hebben van een revolver en inmiddels verhoord. Een woordvoerder van het OM in Haarlem bevestigt dit.

,,De heer Oey is door ons als verdachte gehoord’’, zo stelt de woordvoerder. Het verhoor stond al gepland voor deze week, maar is naar voren gehaald door een interview dat de partner van Halsema aan NRC had gegeven. Ín dat interview verklaarde Oey dat het wapen van hem was. Het proces-verbaal van de zaak kwam op 14 augustus aan in Haarlem om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. 

Illegaal

Eerder verklaarde wapenspecialist en -handelaar Henk de Deugd tegenover deze krant dat Robert Oey, het onklaar gemaakte Duitse revolver nooit had mogen gebruiken voor zijn filmproductiebedrijf. Dit type wapens is illegaal. Volgens De Deugd heeft de eigenaar van het wapen een probleem, want in Nederland was het tot 2016 bij wet verboden om handvuurwapens onklaar te laten maken. ,,Pistolen en revolvers mochten niet gedeactiveerd worden omdat die ‘voor afdreiging geschikt zijn’, zoals de wet stelt,” aldus De Deugd.

Of burgemeester Halsema zelf een probleem heeft met de vondst van het wapenbezit valt nog te bezien. Daarvoor zou de burgemeester in ieder geval kennis moeten hebben van de aanwezigheid van het wapen in de ambtswoning.

Het wapen dook deze zomer op toen de zoon van Halsema werd aangehouden. De minderjarige jongen werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vriendjes rotzooi trapte op een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost. De zoon bleek het verboden wapen bij zich te hebben, dat hij in paniek weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord, zijn zaak is in behandeling.

Meer weten over het verboden wapenbezit van de zoon van Halsema? Bekijk hieronder het item uit De Ochtend Show to go.