Foto ter illustratie: ontsmettende handgel.
Volledig scherm
Foto ter illustratie: ontsmettende handgel. © Getty Images/iStockphoto

Pas op: ontsmettende handgel kan tot autobrand leiden

De brandweer waarschuwt om ontsmettende handgel niet in de volle zon in de auto te laten liggen. Alcoholhoudende handgel is lichtontvlambaar en kan door de reflectie van glas brand veroorzaken.

De brandweer adviseert op Facebook om de handgel op te bergen in het dashboardkastje. Verschillende korpsen in onder meer Gelderland hebben de waarschuwing op hun social media gedeeld, maar bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland zijn geen gevallen bekend waarbij handgel voor brand heeft gezorgd.

De oorspronkelijke waarschuwing is afkomstig van Ferry Hastman van Brandweetjes.nl, een community die populair is onder brandweermensen.
,,De Belgische brandweer waarschuwde er onlangs voor toen brand ontstond in een garagebox in Dendermonde waar ook handgel lag opgeslagen. Omdat er alcohol in zit is het brandbaar, daar moet je altijd rekening mee houden.”

Brandbaar

Volgens Hastman, die in het dagelijks leven brandweerman is, kan het fout gaan als de omstandigheden precies goed zijn. De gel moet flink warm zijn, het flesje een beetje lekken en de zon moet zo op het glas staan dat het als een vergrootglas werkt.
,,Soms ontstaat er ook brand in auto's door waterflesjes die als vergrootglas gaan werken”, zegt Hastman. ,,En handgel is gewoon brandbaar.”

Volgens Hastman staan mensen er vaak niet bij stil dat er brandbare alcohol in handgel zit. ,,Als je net je handen hebt schoongemaakt met handgel moet je geen sigaret aansteken, dan kan de alcohol ontvlammen en kun je brandwonden oplopen.”

 1. Operaties St Jansdal geannuleerd in Harderwijk na corona-uitbraak op verpleegafdeling

  Operaties St Jansdal geannu­leerd in Harderwijk na corona-uit­braak op verpleegaf­de­ling

  Door een corona-uitbraak op een verpleegafdeling in ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk - waarbij zowel patiënten als medewerkers zijn betrokken - moet het ziekenhuis gedeeltelijk weer ingeplande reguliere zorg alsnog staken. Tot en met 29 mei wordt een aantal niet-spoedeisende, geplande operaties geannuleerd op alle locaties van het ziekenhuis. De spreekuren op de poliklinieken gaan vooralsnog wel gewoon door.
 2. Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?
  TV-SHOW NL NA CORONA

  Kelder en Derksen lijnrecht tegenover elkaar: Al die ic-verhalen, wat heeft het opgeleverd?

  Hebben alleen mensen die gezond leven straks nog recht op levensreddende zorg? En blijven we afstand houden, ook als de crisis voorbij is? Het waren belangrijke vragen die langskwamen in De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. De gezamenlijke talkshow van het Algemeen Dagblad en Hart van Nederland was dinsdagavond twee uur lang te zien op SBS6. Hieronder lees en bekijk je de highlights terug van de uitzending.