Volledig scherm
Patricia Paay bij de rechtbank Amsterdam, toen ze 450.000 euro van onder meer GeenStijl eiste. © ANP

Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieruzie

UpdatePatricia Paay knokte vandaag in de rechtbank in Breda om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt nog zo'n 93.000 euro van haar te krijgen, onder meer voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. De zaak eindigde vandaag onbeslist. Beide partijen gaan opnieuw om tafel om eruit te komen.

Het bedrijf heeft beslag laten leggen op de claims. Daardoor kúnnen de website GeenStijl en ondernemer/entertainer Johan Vlemmix de claims die zij aan Paay moeten betalen wegens smaad en laster, niet eens aan haar overmaken. Als de rechter in Breda beslist dat de vorderingen van Osuro uitvoerbaar zijn, krijgt Paay geen euro van de schadeclaims in handen. De bedragen - 30.000 euro van GeenStijl en 2000 euro van Vlemmix - gaan dan rechtstreeks naar de bankrekening van Osuro. En daarmee is dan pas een derde van de totale schuld van Paay betaald.

Kleinere bedragen

Voormalig zangeres, BN’er en televisiepersoonlijkheid Patricia Paay (69) is de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege rechtszaken. Zo eiste ze enorme schadeclaims van onder meer website GeenStijl voor het verder verspreiden van haar uitgelekte privé-plasseksfilmpje en van Johan Vlemmix die het plan had sekspoppen van Paay op de markt te brengen. De rechter wees veel kleinere bedragen toe dan ze had geëist: GeenStijl moet 30.000 euro betalen en Vlemmix 2000, plus proceskosten. Laatstgenoemde gaat overigens nog in hoger beroep. 

Bovendien moest Paay zich ook laten vertegenwoordigen in strafzaken tegen de verspreiders van het plasseksfilmpje en voerde ze een juridisch gevecht met een voormalige zakenpartner over haar bijdrage aan een pantylijn onder haar naam. In die zaak claimde ze meer dan een ton aan misgelopen inkomsten, maar ze verloor.

Zoon

Patricia Paay kon de juridische kosten jarenlang ‘lenen’ van administratiekantoor Osuro omdat zij goed bevriend is met de voormalige baas van dat bedrijf, Rob Rijsbergen. Het gaat om drie leningen van bij elkaar 80.000 euro. Dat bedrag is inmiddels verder opgelopen. In eerdere stukken werd gesproken over 105.000 euro, vandaag in de rechtbank kwam het bedrag van 93.000 euro ter sprake. Geld dat overigens voor meer doeleinden is gebruikt dan alleen juridische hulp. Zo betaalde Rijsbergen een auto voor Paay.

Rob Rijsbergen is echter enige tijd geleden gedwongen uit zijn functie gezet door zijn zoon. Maar Rijsbergen sr. is nog steeds bevriend met Paay. In de stukken die zijn ingediend over deze financiële strijd wordt ook gesproken van een ‘niet zakelijke’ overeenkomst tussen Paay en de voormalige baas van Osuro. Patricia zelf beroept zich daar ook op: zij beweert dat er geen sprake is van een officiële lening maar meer van een vriendendienst. Ook zegt ze dat een deel van het geld al is terugbetaald. Ook dat zou meer een vriendendienst zijn dan het ‘aflossen van een schuld'. 

Familieruzie

Paay zelf vindt dat ze de dupe aan het worden is van een familieruzie over geld. Volgens haar moeten de vader en zoon van het bedrijf het onderling uitzoeken. De zaak kwam vandaag bij de rechter niet tot een oplossing. Paay en Osuro gaan na het uitwisselen van hun standpunten, nu toch weer om tafel om er onderling uit te komen. Als dat niet lukt, hakt de rechter na 13 maart alsnog de knoop door.

Osuro wil geen toelichting geven over de leningen en de vraag onder welke voorwaarden die zijn verstrekt.