Petitie: Voer vak 'digitale geletterdheid' in op school
Twee miljoen kinderen zijn niet voorbereid op een toekomst waarin nieuwe technologie een hoofdrol speelt, staat in een petitie die vandaag verschijnt. De nieuwe minister van Onderwijs moet daarom straks het vak ‘digitale geletterdheid’ invoeren op alle scholen.
Dit vak brengt kinderen vaardigheden bij die nodig zijn in onze steeds verder geautomatiseerde samenleving. Ze leren bijvoorbeeld bewuster om te gaan met hun gegevens, zich veilig online te bewegen en te werken op basis van computational thinking: hoe kun je problemen oplossen met digitale technologie?
Volgens de initiatiefnemers - VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT & FutureNL - is deze modernisering van de leerstof broodnodig. ,,Elk bedrijf is straks een techbedrijf. Zonder kennis van zaken hebben onze kinderen niet het toekomstperspectief dat ze verdienen. En kunnen ze niet zélf bouwen aan de samenleving die ze het liefste willen.”
Weinig vrouwen
Voor meisjes is onderwijs in digitale geletterdheid éxtra belangrijk. ,,Meisjes die regelmatig en gestructureerd in aanraking komen met vooral het onderdeel ‘programmeren’ kiezen daarna vaker voor een IT-studie. Dat is hard nodig want het aandeel vrouwen in de IT-sector is schrikbarend laag. Terwijl er in deze sector veel werk is met ook nog eens goede salarissen.”
Aan de nieuwe bewindspersoon vragen de initiatiefnemers - naast de introductie van het vak ‘digitale geletterdheid’ - onder meer om geld ter ondersteuning van scholen bij de invoering van het vak, voor de opleiding van meer leraren informatica en toegang voor alle leerlingen tot de nieuwe lessen.
Girls’ Day
Vandaag is het Girls' Day en bezoeken duizenden meiden online bedrijven in de bètasector, techniek en IT. De meisjes maken zo laagdrempelig kennis met deze vernieuwende ondernemingen, ze ontmoeten vrouwelijke werknemers en leren wat bedrijven in deze sectoren te bieden hebben.
Op dit moment is nog maar 3 procent van de technische vakmensen in Nederland vrouw, constateert Techniek Nederland. Doekle Terpstra, voorzitter van de techniekkoepel: ,,Meisjes die de komende jaren een opleiding kiezen, hebben de sleutel in handen. Ze zijn van cruciaal belang voor de toekomst van de techniek en voor de toekomst van ons land. Kunnen we het aandeel vrouwen in de techniek optrekken naar 20 procent, dan hebben we het tekort aan vakmensen opgelost.”
De opmars van de meiden lijkt in het beroepsonderwijs al te zijn ingezet. Tussen 2013 en 2020 is het aantal meisjes dat begon aan de mbo-opleiding installatietechniek bijna drie keer zo groot geworden.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUM
Als de melkveehouderij moet krimpen voor natuurontwikkeling, stapt boer Roeland (25) uit het leven
Twijfel. Dat is de rode draad in het leven van Roeland Hamzink (25). Als de melkveehouderij in Lemselo moet krimpen voor natuurontwikkeling, neemt ‘Boertje’ een ultiem besluit. Het laatste.Weerselo, Deurningen, Saasveld, De Lutte, Oldenzaal, Hengelo, Ootmarsum, Almelo -
PREMIUM
Ginet stuit op ‘krankzinnig tafereel’ op 80 kilometerweg: ‘Hij schreeuwde: mijn been ligt eraf!’
Een bizar tafereel dat je normaal alleen in films ziet. Bij een verkeersruzie sprong een man midden op een 80 kilometerweg bovenop een auto, die vervolgens ‘vol gas wegscheurde’. ,,Toen hij van de auto viel, riep hij keihard: ‘auw, auw, mijn been ligt eraf!’.”Papendrecht, Dordrecht -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM5
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Ze zijn op één hand te tellen, maar wel rete gemotiveerd: de vrouwen bij Defensie
-
-
-
PREMIUM1
Populair bij bestuurders, gehaat bij veel inwoners: betalen per vuilniszak moet in steeds meer gemeenten
Om de hoeveelheid afval terug te dringen laten steeds meer gemeenten hun inwoners betalen voor iedere vuilniszak die ze inleveren. Experts zijn echter verdeeld over de milieuwinst. Op veel plaatsen weigeren burgers namelijk mee te werken: ze zetten hun afval expres naast de container of dumpen het in buurgemeenten. -
Quiz
Hemelvaart of Pinksteren? Test je kennis
Weet jij welke gebeurtenissen bij welke dag horen? Test je kennis over Hemelvaart en Pinksteren met deze quiz!