Volledig scherm
Robin Utrecht © Robin Utrecht

Piek griepgolf lijkt bereikt

De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel. 

Afgelopen week gingen 151 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 161 zieken. De week daarvoor waren het er 166.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de negende week op rij boven deze grens. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. ,,De epidemie lijkt langer te gaan duren dan gemiddeld'', stelt Nivel.

Huisarts Gé Donkers van het Nivel denkt dat we nu het ergste gehad hebben. ,,Het aantal mensen met griepverschijnselen zal nu waarschijnlijk langzaam afnemen.''

Quote

De epidemie lijkt langer te gaan duren dan gemiddeld

Nivel

Huisartsen zien vooral heel jonge kinderen met griepachtige verschijnselen. Het gezondheidsinstituut baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”