Volledig scherm
Robin Utrecht

Piek griepgolf lijkt bereikt

De griepepidemie in Nederland houdt stevig aan, maar de piek lijkt wel bereikt. Dat meldt gezondheidsinstituut Nivel. 

Afgelopen week gingen 151 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 161 zieken. De week daarvoor waren het er 166.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de negende week op rij boven deze grens. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. ,,De epidemie lijkt langer te gaan duren dan gemiddeld'', stelt Nivel.

Huisarts Gé Donkers van het Nivel denkt dat we nu het ergste gehad hebben. ,,Het aantal mensen met griepverschijnselen zal nu waarschijnlijk langzaam afnemen.''

Quote

De epidemie lijkt langer te gaan duren dan gemiddeld

Nivel

Huisartsen zien vooral heel jonge kinderen met griepachtige verschijnselen. Het gezondheidsinstituut baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land.

  1. Veilige oversteek over A1 leidt reeën rechtstreeks in de val van jagers
    PREMIUM
    video

    Veilige oversteek over A1 leidt reeën recht­streeks in de val van jagers

    Een jagershut op nog geen 250 meter afstand van ecoduct Kootwijkerzand over de A1, wekt wrevel bij de Faunabescherming. Op de plek waar reeën, zwijnen en ander wild een weg door het bos zoeken naar de veilige oversteek over de A1, doemt op een heuveltje een jagershut op. ,,Ontzettend gemeen’’, vindt Harry Voss van de Faunabescherming. Volgens Staatsbosbeheer is de jagershut nooit gebruikt. Om misverstanden te voorkomen gaat Staatsbosbeheer de hut nu wel weghalen.