Politie bezorgd om criminaliteit onder jongeren: ‘Voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien’

videoVoor het eerst sinds jaren is de daling van de criminaliteitscijfers gestopt. Vooral online-oplichting is vorig jaar schrikbarend toegenomen. De daders blijken vaak tieners die op deze manier snel geld proberen te scoren om te stappen. Korpschef Erik Akerboom noemt de ontwikkeling zorgwekkend.

Het aantal fraudegevallen met onlinehandel steeg het afgelopen jaar met 31 procent. Betaalfraude nam toe met maar liefst 67 procent en cybercrime met 64 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de politie die vandaag bekend worden gemaakt.

Volgens korpschef Akerboom wordt het aandeel van jongeren in onlinefraude steeds groter. ,,Ze zien in Marktplaatsfraude een manier om makkelijk geld te scoren om bijvoorbeeld te kunnen stappen”, aldus Akerboom. ,,Of ze stellen tegen betaling hun bankrekening ter beschikking aan criminelen.”

Volledig scherm
Misdaadcijfers van 2019 © AD

Lees hieronder het interview met Erik Akerboom: ,,We moeten voorkomen dat nieuwe Taghi’s opgroeien.”

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.