Volledig scherm
Politieagenten en brandweerlieden oefenen in Alphen aan den Rijn incidenten met vuur en vuurwerk ter voorbereiding op de jaarwisseling. © ANP

Politie hekelt kabinet om niet instellen vuurwerkverbod

Korpschef Erik Akerboom van de politie heeft forse kritiek op het kabinet, omdat het tot dusver geen vuurwerkverbod voor consumenten heeft ingesteld. De regeringspartijen VVD en CDA zien echter geen heil in een vuurwerkverbod.

Akerboom pleit voor het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen. Met een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad zet hij samen met 26 andere organisaties zijn lobby kracht bij. Dat moment is zorgvuldig gekozen: binnenkort neemt het kabinet weer een besluit over een eventueel verbod.

Akerboom zegt in een interview met deze site dat het kabinet ‘een verantwoordelijkheid heeft te nemen’. ,,Los van hoe dat in de verkiezingen uitpakt. Het draagvlak in de samenleving neemt toe. Maar het gaat te langzaam.’’

Averechts

Hij zegt bovendien dat de oplossing die het kabinet vorig jaar koos om de overlast van vuurwerk te beperken averechts werkt. Zo is het mogelijk gemaakt dat gemeenten vuurwerkvrije zones instellen. Maar volgens Akerboom is de handhaving ervan voor agenten onmogelijk. ,,Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid.’’

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleitte eveneens voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Maar dat legde het kabinet naast zich neer. Het nam wel minder vergaande maatregelen. Zo zijn vuurwerkverkopers verplicht veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Ook worden raddraaiers die tijdens oudejaarsnacht hulpverleners lastigvallen of hinderen harder aangepakt. De OVV reageerde hier kritisch op en zei dat dit tijdens de jaarwisseling niet zal leiden tot een ‘structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade’.

Ook Akerboom noemt dat slechts ‘stapjes in de goede richting’. ,,Ik concludeer dat het te weinig is.’’

Gevoelig

De korpschef weet hoe politiek gevoelig een verbod ligt. Coalitiepartijen ChristenUnie (meer voor een verbod) en VVD (fel tegen) staan hierin lijnrecht tegenover elkaar. Binnenskamers liep de discussie al een paar keer hoog op. Het kabinet zei echter dat het na de getroffen maatregelen opnieuw zou kijken of een verbod toch niet onontkoombaar was. Dat besluit zou binnenkort genomen worden.

Daarom wil Akerboom zich juist nu roeren. ,,Ik vind dat ik recht van spreken heb. Wij staan daar op straat en ik vind dat ik mijn stem vooraf moet laten horen en niet achteraf krokodillentranen moet laten. Niet alleen de veiligheid van politiemensen en andere hulpverleners is in het geding: de meeste doden en gewonden vallen onder burgers.’’'

Geen verbod

De regeringspartijen VVD en CDA zijn niet overtuigd door de oproep van politie en andere organisaties om vuurpijlen en ander knalvuurwerk tijdens de jaarwisseling te verbieden. ,,Illegaal vuurwerk is al verboden, maar hoe zit het met de handhaving? Die is vrij moeizaam”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. Hij reageert op een oproep van onder anderen korpschef Erik Akerboom in een advertentie in het AD. Ook Antoinette Laan van de VVD ziet een verbod niet zitten. Zij noemt vuurwerk ‘een mooie traditie die de VVD niet zomaar op wil geven’.

CDA’er Van Dam wijst er ook op dat het kabinet binnenkort met een evaluatie komt over het veiliger maken van de jaarwisseling. Daaruit moet volgens Van Dam blijken ‘hoe erg het is’. ,,De politie komt nogal eens met wisselende cijfers.”

Laan van de VVD zegt dat het ‘’natuurlijk belangrijk is dat de politie veilig haar werk kan doen. Het is echter maar zeer de vraag of we de problemen oplossen met een verbod. Verbieden van legaal vuurwerk zal ertoe leiden dat er meer illegaal vuurwerk wordt verkocht.’’

Afgelopen jaar deed de Stentor onderzoek naar de meningen rond een mogelijk vuurwerkverbod. Bekijk hieronder de uitslag van deze enquête:

Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie © ANP
 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om er voor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.