Volledig scherm
De politie zoekt samen met vrijwilligers naar Anne Faber. © ANP

Politie ontwikkelt app die burgers laat zoeken naar vermisten

Met zijn allen zoeken naar een vermist persoon. Het gebeurde afgelopen jaar massaal, bijvoorbeeld tijdens de vermissing van Anne Faber, Savannah Dekker of Remon Bruinsma. De hulp van burgers is vaak zeer effectief, en dus wil de politie een app lanceren om dergelijke zoektochten beter te organiseren. 

De app, die zich nog in de testfase bevindt, gaat 'Samen Zoeken' heten en is een idee van Ronnie Hessels, agent bij de politie Noord-Nederland. Hij kwam op het idee door zijn eigen ervaringen met vermissingen. ,,Bij een vermissing van een man, die was vertrokken in zijn auto, was me opgevallen dat er vanuit zijn omgeving verschillende zoekacties werden opgezet. Het overzicht was al snel zoek, het zoekgebied werd steeds groter. Ik vroeg me af of je niet beter zou kunnen voorspellen waar iemand zich zou kunnen bevinden en hoe je de zoekactie beter kan coördineren."

Dat de animo om te helpen met zoeken bij vermissingen groot is, blijkt onder meer uit de massale zoektochten die werden opgezet rondom de vermissing van Anne Faber. De vondst van haar jas tijdens een van deze zoektochten bracht de politie uiteindelijk naar verdachte Michael P. en naar het lichaam van Anne Faber. 

Haken en ogen

De hulp van burgers is bij de politie erg gewenst, maar Hessels erkent wel dat er nog enkele juridische haken en ogen aan het plan zitten, bijvoorbeeld als het gaat om privacygevoelige gegevens van de vermiste. Tijdens de aankomende testfase worden onder meer de juridische en ethische aspecten van de app onder de loep genomen. 

Korpschef Erik Akerboom is tevreden met het idee van Hessels. ,,De app heeft een groot maatschappelijk nut en kan veel zorgen wegnemen bij burgers. Maar liefst 40.000 mensen raken elk jaar vermist. Zoekacties verlopen niet altijd vlekkeloos, terwijl de emoties oplaaien en de urgentie om iemand te vinden met het uur stijgt. Dan is het cruciaal dat alle partijen elkaar feilloos weten te vinden. Dat bespaart kostbare tijd."

De app is onder meer gewenst bij de politie omdat burgers vaak eerder tot een zoekactie over kunnen gaan dan de politie zelf. Die moet namelijk vaak eerst een aantal juridische procedures doorlopen. De app stelt burgers in staat om direct naar iemand te zoeken, totdat de politie het onderzoek overneemt.

Volledig scherm
Zoektocht rondom Hoogeveen naar Frans Mistrate Haarhuis, die sinds twee weken vermist wordt. © André Weima